"Vučić tolerantan, povukao bih potpis sa sporazuma"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da je predsednik Aleksandar Vučić "previše tolerantan" u vezi sa sprovođenjem sporazuma o ZSO.

Izvor: Beta

Subota, 24.03.2018.

13:29

Foto: EPA / Andrej Cukic

Kako kaže, on bi zbog toga povukao svoj potpis sa Briselskog sporazuma.

"Ja sam potpisao Briselski sporazum i ja bih povukao potpis zbog neformiranja Zajednice srpskih opština i time bismo se vratili na staro stanje, što znači povratak srpskih institucija", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati "Srbija" posle sastanka s ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Alžira Abdelkaderom Mesaelom.

Šef srpske diplomatije je ipak rekao da će Srbija uložiti maksimalne napore za postizanje kompromisnog resenja u vezi s Kosovom.

"U eri lažnih vesti više se ne zna o čemu se pregovara i da li ima rokova", rekao je Dačić i dodao da ne želi da daje izjave koje mogu da odmognu Vučiću, ali da smatra da je predsednik "previše tolerantan" u vezi s pitanjem Zajednice srpskih opština.

"Mnogo će njima biti teško sa ovakvim Vučićem koji je razočaran", kazao je šef srpske diplomatije.

Upitan o nedavnoj najavi navodno nemačkog plana za Kosovo, Dačić je ponovio da je to "čista izmišljotina".

Njegov gost je rekao da Alžir, uprkos pritiscima, nije priznao nezavisnost Kosova i da je "uvek na strani teritorijalnog integriteta Srbije".

Podsećamo, sastanak delegacija Beograda i Prištine, predvođenih Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, održani su u središtu evropske spoljnopolitičke službe u Briselu.

Vučić je nakon toga izjavio da tokom razgovora sa Federikom Mogerini i Hašimom Tačijem ZSO nije pomenuta.

Kako kaže, "prošlo je 1.799 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, a njegova suština nije primenjena".

"Analizirali smo sve ostalo, prvih šest tačaka nisu ni dirnute. Ne može to da bude samo krivica Albanaca", istakao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: