"Vučić bi mogao da večeras priredi neko iznenađenje"

Izjava Ramuša Haradinaja da nije "proučio" Briselski sporazum je skandalozna, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

20:22

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Stefanović je gostujući na Pinku rekao da očekuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu "priredi neko iznenađenje".

"Siguran sam da će Vučić imati što šta da im kaže i neće ih štedeti ni na koji način. Ono što mogu da kažem je da očekujem da Vučić može da im priredi neko iznenađenje i ne bih isključio mogućnost da mi donesemo odluku o formiranju ZSO samostalno i da nas baš briga šta će bilo ko na to da kaže", naveo je Stefanović.

Osim toga, Stefanović je naveo da Vučića u Briselu očekuje težak sastanak, "ali, poznajući ga, biće to veoma težak sastanak i za njih".

Kako kaže, izjava Ramuša Haradinaja da nije imao vremena za ZSO “skandalozna poruka koja govori da on nije pročitao Briselski sporazum u celini“

“Čak šest tačaka, koje čine najvažniji deo tog sporazuma, je u vezi sa ZSO. Nažalost, ono što je možda važniji problem, a videli smo ponašanje institucija u Prištini koje godinama odbijaju da ono što su potpisale sprovedu u delo, je to što Evropa ćuti", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, “poražavajuće je to što Evropa radi“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je nešto ranije da na dnevni red njegove vlade još nije uvrštena tačka o ZSO jer to pitanje nikada nije bilo na stolu i dodao da će prvo morati da prouči Sporazum o ZSO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu za RTS da je u poslednja tri dana u SAD imao niz “teških i napornih susreta“ po pitanju Kosova.

“Ne pregovaramo samo sa Albancima, već sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić i dodao da o susretima “ne može previše da govori“.

“Pokušavamo da pronađemo kompromismo rešenje, ali albanska strana radi svoj posao, a međunarodna zajednica svoj. Nisam zadovoljan, jer zapadne sile tvrdo stoje na poštovanu očuvanja nezavidnosti Kosova“, dodao je Vučić.

Ubrzo se oglasio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je izjavio da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, što je ocenio kao "bezobrazluk i poniženje".

Upitan da li su centri moći u Londonu, Vašingtonu, Parizu i Berlinu pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića izašli sa ponudom da Srbija formalno ili neformalno prizna nezavisnost Kosova, a da je Zajednica srpskih opština najviše što može da dobije na južnoj pokrajini, Dačić je rekao da je "nekoliko puta govorio Vučiću da Zapad Srbiju svih ovih godina zamajava i da je naše priznanje nezavisnosti Kosova jedino što njih zanima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: