Zagrljaj Zaeva i Kocijasa: "Vreme za kompromis" FOTO

Premijer Makedonije Zoran Zaev je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom ocenio da je vreme za kompromis prihvatljiv za obe strane.

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2018.

16:33

Zagrljaj Zaeva i Kocijasa:
Foto: Tanjug, AP

Kako se navodi, Zaev je rekao da fokus razgovora dve susedne zemlje u rešavanju spora oko imena Makedonije treba da bude budućnost dve zemlje.

"Treba da smo odlučni i da pravimo korake koji nas vode bliže do rešenja jedinog otvorenog pitanja između naše dve zemlje", rekao je Zaev na sastanku sa Kocijasom, koji je u dvodnevnoj poseti Skoplju.

Makedonski premijer je istakao da je uveren da će takav pristup dovesti do rešenja koje će institucijama dve zemlje, kao i opoziciji, dati dovoljno prihvatljive argumente da prihvate da će to da bude dostojanstveno (rešenje) i za Republiku Makedoniju i za Republiku Grčku.

Zaev je rekao da vlade dve susedne zemlje tokom pregovora praktikuju i neguju zajedničku evropsku vrednost, a to je uzajamno građenje boljih bilateralnih odnosa i relacija poverenja.

"Ostaje da i daje usavršavamo bilateralne odnose, da ih negujemo i da ih napravimo još boljim kada pitanje imena bude rešeno, budući građani naših zemalja, naši prijatelji u EU i međunaordna zajednica, očekuju rešenje ovog pitanja", rekao je premijer Makedonije.
Foto: Tanjug, AP
Zaev je dodao da i ovaj susret zauzima svoje mesto kao značajan u razgovorima o problemu koje Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije i da se poklapa sa isključivo pozitivnim trenutkom kada se očekuju trajna rešenja za bilateralna pitanja u regionu u perspektivi očekivanja Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju makedonske vlade, Kocijas je na sastanku sa Zaevom istakao da sadašnjost i budućnost traže odgovornost za rešenje tog otvorenog pitanja.

Kocijas je rekao da Grčka, kao zemlja članica NATO i EU sa najstarijom demokratskom tradicijom u regionu, ima veliku odgovornost za rešavanje ovih pitanja i da mora da se nađe kompromis prihvatljiv za obe strane, navodi se u saopštenju Vlade Makedonije.

Sastanku Zaeva i Kocijasa u Vladi Makedonije prisustvovao je i šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov, sa kojim je prethodno razmatrao međusobno razmenjene nacrte predloga rešenja dvoipodecenijskog spora.

Šef grčke diplomatije se, posle susreta s Dimitrovom i Zaevom, susreo sa vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, a planirani su sastanci i sa predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem i predsednikom najveće opzicione partije Hristijanom Mickoskim.

Spor između Atine i Skoplja oko promene imena makedonskoj državi traje više od dve decenije, a u poslednjih nekoliko meseci dve države intenzivnije rade na pronalasku rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: