Ivanov ipak odbio da potpiše zakon, šta će sad biti?

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, kao što je rekao, ponovo odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji albanski uvodi kao drugi zvaniči jezik u Makedoniji.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2018.

11:27

Ivanov ipak odbio da potpiše zakon, šta će sad biti?
EPA/Georgi Licovski

Premijer Zoran Zaev ranije je rekao da bi Ivanov trebalo da potpiše pomenuti zakon, nakon drugog usvajanja u Skupštini, kako bi taj dokument mogao da počne da se primenjuje. Odbijanje Ivanova da potpiše dekret, Zaev smatra "flagrantnim kršenjem Ustava i kukavičlukom."

Ivanov, međutim, smatra da je reč o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom.

Makedonski predsednik je posle ponovnog izglasavanja zakona, 14. marta, u obraćanju javnosti rekao da neće potpisati dekret o njegovom proglašenju.

I predsednik parlamenta iz reda albanske manjine Taljat Džaferi kritikuje Ivanova zbog odbijanja da potpiše zakon.

Na pitanje da li će parlament možda zatražiti sankcije za Ivanova zbog odbijanja da proglasi zakon, Džaferi je rekao da to u ovom trenutku nije moguće jer parlamentarna većina nema dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za pokretanje takve procedure.

Prema Džaferiju, zakon o jezicima, donet je u skladu sa Ohridskim sporazumom, te da njegovim donošenjem Makedonija ništa ne gubi u smislu njenog jedinstva.

Pravni stručnjaci smatraju da je Ivanov trebalo da potpiše zakon i da je to može da odbije samo jedom, nakon prvog usvajanja u parlamentu. Ukoliko je zakon, kažu, drugi put većinskim glasovima poslanika usvojen, predsednik je dužan da ga potpiše.

Zakon o upotrebi jezika drugi put je usvojen u parlamentu 14. marta sa 64 glasova, zahvaljući pre svega glasovima poslanika iz manjinskih zajednica. Zakon je usvojen bez rasprve o okko 65.000 amandmana, koje je nakon prvog usvajanja na zakon podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: