"Bitka" Mejeve i Kremlja u Briselu, ko će koga da osudi

London -- Premijerka Velike Britanije Tereza Mej zatražiće od lidera EU da se ujedine i osude Rusiju tokom dvodnevnog samita 28-članog bloka koji danas počinje u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

AP navodi da će Mejova od EU tražiti da izdaju oštro saopštenje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina nakon slučaja trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i ćerke u Engleskoj, za šta Britanija optužuje Moskvu, a ona to negira.

Podseća se da Britanija Rusiju nazvala rastućom pretnjom po zapadne demokratije i da su u ponedeljak ministri spoljnih poslova EU izrazili "bezrezervnu solidarnost" sa Londonom.

AP navodi da se Mejova nada da će na samitu Unije biti usvojeno još oštrije saopštenje koje eksplicitno osuđuje Rusiju.

S druge strane, Kremlj se nada da će se evropski lideri odupreti britanskoj premijerki. "Mi, u svakom slučaju, računamo na elementarnu logiku i mudrost naših kolega u tom slučaju", rekao je novinarima Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, a prenosi Tass.

On je rekao da Kremlj i dalje primećuje da Britanci nastavljaju pritiske koje je, kako kaže, teško objasniti.

"I dalje zapažamo nespremnost Britanaca da pruže barem neke informacije, a takođe i to da su sve izjave date u vezi s tim (slučajem) u potpunosti neosnovane, nedostaju im dokazi, a često i elementarna logika. Nadamo se, naravno, da će ove aspekte britanski partneri, u najmanju ruku, uzeti u obzir", kazao je Peskov.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu