"Nemci ne donose plan za Kosovo, to su gluposti"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić demantovao navode da u Srbiju dolazi nemačka delegacija sa predlogom pravno obavezujućeg sporazuma o Kosovu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.03.2018.

10:23

EPA/Ðorðe Saviæ

"To su gluposti, niko ne dolazi", rekao je Dačić za današnju Politiku.

Kako piše Politika, Dačič je demantovao ne samo dolazak nemačke delegacije koju je navodno trebalo da predvodi ili ministar ili državni sekretar ministarstva spoljnih poslova već i nezvanične navode o njihovom predlogu da Kosovo dobije status posmatrača u UN kao Palestina.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je juče da će nemačka delegacija koja danas dolazi u Beograd doneti koncept pravno obavezujućeg sporazuma, koji bi srpski i kosovski zvaničnici trebalo da potpišu do kraja godine, ali je kasnije pojasnio da nije reč o konceptu sporazuma već o ključnim tačkama nemačke politike za Zapadni Balkan.

"Koncept sporazuma nije sačinjen. Ono na čemu se radi i što tek treba da bude napisano je informacija o tome šta oni vide kao ključne tačke Nemačke za Zapadni Balkan i to će biti interni dokument", rekao je Janjić.

Predstavljajući elemente koje bi pravno obavezujući dokument trebalo da sadrži a koje je izradio Forum za etničke odnose, Janjić je ocenio da će Nemačka igrati aktivniju ulogu u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i da Berlin u skladu sa tim zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN.

Prethodno je poslanik Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović izjavio je da će Nemačka tražiti od Srbije da prihvati da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama i da se međusobno ne ometaju u pristupanju Evropskoj uniji, što je prema njegovim rečima zahtev za priznavanjem nezavisnosti Kosova.

"U EU ne ulaze ni naselja, ni opštine, ni pokrajine, već isključivo države... Sada je jasno stavljeno do znanja da će se kroz pakete i sporazume de fakto tražiti od nas da se prizna Kosovo", rekao je Damjanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da prekinu pristupne pregovore sa EU.

"Nije samo problem Kosova i Metohije... Sada smo pred izlaznim vratima otimanja Kosova i Metohije. A šta je sa Raškom, šta je sa Vojvodinom? Ovaj trenutak će biti krajem aprila. Sporazum je stigao, biće samo kako da se Vučić predstavi kao pobednik. On će de jure prihvatiti sve elemente nezavisnosti, ali neće de fakto priznati nezavisnost", rekao je Damjanović.

On je rekao da bi priznavanje Kosova bila izdaja nacionalnih interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: