"Novosti": Italijani obnavljaju manastire na Kosovu

Našim kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost, pišu "Novosti".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2018.

09:15

Ilustracija: Thinkstock

To je za list potvrdio ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

"Na osnovu podataka kojima raspolažem, može se zaključiti da je osnivanje Italijansko-srpskog instituta za umetnost, neprofitne društveno korisne nevladine organizacije, motivisano željom da se stručno, konkretno i pravovremeno doprinese obnovi srpskog kulturnog nasleđa na KiM, a prvenstveno svetinja koje se nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti", rekao je Tanasković.

Stručnjaci su već započeli seriju "izviđanja" i procenjivanja na terenu, piše list i navodi da su u manastiru Visoki Dečani na proveri statika građevine, kao i stanje konzerviranosti fresaka, skulptura i dekorisanih površina.

Prvi kontakti su već ostvareni sa Kancelarijom za KiM u Beogradu koja je pomogla da se prepozna i odredi prvi ambiciozni cilj: stavljanje u sigurno stanje i restauracija crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Eksperti Instituta su već procenili da je urgentno da se rekonstruišu krov i pod, jer su oštećeni od vode koja je prodirala u unutrašnjost u dugom periodu, a odmah potom sledi restauracija onoga što je ostalo od fresaka.

Prve troškove izviđenja na terenu podneli su pojedinci koji su formirali Institut, a koji se sada obraćaju evropskim fondovima za spasavanje kulturnih dobara, ali i privatnim licima, donatorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: