"Govorio sam Vučiću da nas Zapad laže"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a to je ocenio kao "bezobrazluk i poniženje".

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.03.2018.

23:29

Foto: EPA / Ðorðe Saviæ

"Bombama su otcepili Kosovo od Srbije i sada nam govore da je to završena priča", kazao je Dačić u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Večernje novosti.

Upitan da li su centri moći u Londonu, Vašingtonu, Parizu i Berlinu pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića izašli sa ponudom da Srbija formalno ili neformalno prizna nezavisnost Kosova, a da je Zajednica srpskih opština najviše što može da dobije na južnoj pokrajini, Dačić je rekao da je "nekoliko puta govorio Vučiću da Zapad Srbiju svih ovih godina zamajava i da je naše priznanje nezavisnosti Kosova jedino što njih zanima".

"Kako su se samo lepo setili, mi da priznamo Kosovo, a oni će nam velikodušno dati ZSO, koju ne mogu da formiraju evo pet godina... Za pet godina se završio Drugi svetski rat, a oni nisu u stanju da nateraju Tačija i društvo da primene Briselski sporazum koji su potpisali", ocenio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je takvo ponašanje Zapada bezobrazluk.

"Mislim da je to vrhunski bezobrazluk i licemerje i da naša država ne može pristati na poniženje", rekao je on.

Dačić je dodao da se do rešenja između Beograda i Prištine mora doći kompromisom, a ne "nametanjem stava da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu za RTS da je u poslednja tri dana u SAD imao niz “teških i napornih susreta“ po pitanju Kosova.

“Ne pregovaramo samo sa Albancima, već sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić i dodao da o susretima “ne može previše da govori“.

“Pokušavamo da pronađemo kompromismo rešenje, ali albanska strana radi svoj posao, a međunarodna zajednica svoj. Nisam zadovoljan, jer zapadne sile tvrdo stoje na poštovanu očuvanja nezavidnosti Kosova“, dodao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: