"Govorio sam Vučiću da nas Zapad laže"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a to je ocenio kao "bezobrazluk i poniženje".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA / Đorđe Savić
Foto: EPA / Đorđe Savić

"Bombama su otcepili Kosovo od Srbije i sada nam govore da je to završena priča", kazao je Dačić u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Večernje novosti.

Upitan da li su centri moći u Londonu, Vašingtonu, Parizu i Berlinu pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića izašli sa ponudom da Srbija formalno ili neformalno prizna nezavisnost Kosova, a da je Zajednica srpskih opština najviše što može da dobije na južnoj pokrajini, Dačić je rekao da je "nekoliko puta govorio Vučiću da Zapad Srbiju svih ovih godina zamajava i da je naše priznanje nezavisnosti Kosova jedino što njih zanima".

"Kako su se samo lepo setili, mi da priznamo Kosovo, a oni će nam velikodušno dati ZSO, koju ne mogu da formiraju evo pet godina... Za pet godina se završio Drugi svetski rat, a oni nisu u stanju da nateraju Tačija i društvo da primene Briselski sporazum koji su potpisali", ocenio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je takvo ponašanje Zapada bezobrazluk.

"Mislim da je to vrhunski bezobrazluk i licemerje i da naša država ne može pristati na poniženje", rekao je on.

Dačić je dodao da se do rešenja između Beograda i Prištine mora doći kompromisom, a ne "nametanjem stava da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu za RTS da je u poslednja tri dana u SAD imao niz “teških i napornih susreta“ po pitanju Kosova.

“Ne pregovaramo samo sa Albancima, već sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić i dodao da o susretima “ne može previše da govori“.

“Pokušavamo da pronađemo kompromismo rešenje, ali albanska strana radi svoj posao, a međunarodna zajednica svoj. Nisam zadovoljan, jer zapadne sile tvrdo stoje na poštovanu očuvanja nezavidnosti Kosova“, dodao je Vučić.

strana 1 od 280 idi na stranu