Usvojen Zakon o nacionalnom DNK registru

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je Zakon o nacionalnom DNK registru.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tim Zakonom utvrđuje se osnivanje tog registra za potrebe vođenja krivičnog postupka i rasvetljavanje krivičnih dela, utvrđivanje identiteta nestalih ili nepoznatih lica.

Tokom rasprave o tom predlogu zakona opozicija je iznela kritika navodeći da se njime krše ljudska prava, jer se isto tretira DNK materijal i žrtava i osumnjičenih, odraslih i dece.

Iz MUP-a međutim ističu da će sistematizacija DNK podataka doprineti, rasvetljavanju krivičnih dela i kažnjavanje učinilaca krivičnih dela, a sve sa ciljem suzbijanja svih oblika kriminala.

Zakonom je utvrđena i međunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela.

Predviđeno je da nacionalni DNK registar u svom punom kapacitetu bude uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu tog zakona i po donošenju, podzakonskih akata za njegovo potpuno sprovođenje.

Skupština je danas usvojila i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana koji bi trebalo postiči značajno ažuriranje baze ličnih podatak o građanima odnosno izjednačavanje zavedenih podataka u bazama sa stvarnim stanjem.

Predviđen je i razvoj elektronskog servisa koji će građanima omogućiti da na brži i jednostavniji način ostvaruju svoja prava.

Poslanicu su danas izglasali i izmene i dopune Zakon o državljanstvu kojim se pojednostavljuju i skraćuju administrativne procedure pred organima državne uprave, i omogućava građanima da pribave uverenje o državljanstvu bilo gde na teritoriji Srbije, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu