Psiholog od kojeg je sve počelo: Postao sam žrtveni jarac

Istraživač s Univerziteta Kembridž Aleksandar Kogan, koji je napravio aplikaciju za “Kembridž analitiku”, navodi da su od njega napravili žrtvenog jarca.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 21.03.2018.

14:52

Psiholog od kojeg je sve počelo: Postao sam žrtveni jarac
Foto: Gettyimages

Kogan, ruski psiholog (rođen u Moldaviji) koji predaje na Kembridžu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, rekao je u razgovoru za BBC da je verovao da su sve informacije koje je on dao dobijene legitimno i da ga je angažovala Kembridž analitika, koju sada istražuju britanske i američke vlasti zbog moguće zloupotrebe podataka.

"Mislili smo da radimo nešto potpuno normalno", rekao je Kogan za BBC i dodao da ih je firma Kembridž analitika uveravala da je sve potpuno legalno i u skladu sa uslovima korišćenja Fejsbuka.

"Oni su prišli meni. Oko uslova korišćenja podataka Fejsbuka oni su napisali uslove korišćenja aplikacije i dali pravni savet da je sve prikladno", rekao je Kogan.

On je ocenio da su ga Fejsbuk i Kembridž analitika iskoristili kao žrtvenog jarca, mada je priznao da nije postavljao dovoljno pitanja i nije angažovao advokata da proveri sporazum.

Fejsbuk je u središtu skandala od kada je Kembridž analitika optužena da je bez dozvole prikupila podatke 50 miliona korisnika te društvene mreže da izradi softver koji omogućava da se predvidi i utiče na glasače, da bi se izvršio uticaj za vreme predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine.

Prema navodima Fejsbuka, podaci su prikupljeni preko aplikacije za psihološke testove koju je daunloudovalo oko 300.000 korisnika te društvene mreže, a Aleksandar Kogan ih je zatim prosledio firmi Kembridž analitika.

Vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga pozvali su odvojeno britanski i evropskii parlament da se izjasni o tom "neprihvatljivom kršenju prava na tajnost podataka".

Kembridž analitika juče je objavila da suspenduje direktora Aleksandra Niksa, koji se hvalio da je radio za Donalda Trampa 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: