Vučić: Zapad ne želi da razgovara kome pripada Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da je u poslednja tri dana u SAD imao niz “teških i napornih susreta“ po pitanju Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

19:35

Vučić: Zapad ne želi da razgovara kome pripada Kosovo
EPA-EFE/Markus Heine

“Ne pregovaramo samo sa Albancima, već sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić i dodao da o susretima “ne može previše da govori“.

Kako kaže, imao je niz susreta koji su bili maratonski, a na kraju se video i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

“Zadovoljan sam našim radom i trudom, ali rezultatima nisam. Nadao sam se većem razumevanju, nisam zadovoljan onim što sam postigao. Već duže vreme razgovaramo o budućnosti Srbije, o Kosovu... Pokušavamo da pronađemo kompromismo rešenje, ali albanska strana radi svoj posao, a međunarodna zajednica svoj. Nisam zadovoljan, jer zapadne sile tvrdo stoje na poštovanu očuvanja nezavidnosti Kosova“, naveo je Vučić.

Vučić je naveo i da je Guterešu rekao da je Srbija “spremna na kompromis, ali ne i da žrtvuje sve svoje interese“.

“Da bih pripremio platformu za naše građane moram da dobijem podršku međunarodne zajednice za nešto. Međutim, Zapad ne želi ni na koji način da razgovara o tome kome pripada Kosovo“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija danas plaća cenu pogrešnih odluka iz prošlosti, te da će na Srbiji biti velikih pritisaka.

“Ništa nema džabe i nigde, plaćaćemo još dugo. Biće velikih pritisaka, sa različitih strana“, rekao je on.

Kako je dodao, nije naročito srećan jer se nadao većem razumevanju ne samo za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Daću sve od sebe kao predsednik da štitimo naše interese. Moram da izađem pred narod, da ponudim nešto našem narodu“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija uvek spremna za razgovor i kompromis kako bi kosovski problem bio rešen, ali da nije spremna na poniženje.

To je, kaže, poručio i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, s kojim se susret u Njujorku, ali i u mnogim susretima sa zvaničnicima čije su zemlje priznale nezavisnost Kosova.

"Dok sam predsednik Srbije neće poniziti Srbiju, a za kompromis i za razgovor uvek smo spremni", poručio je.

Vučić je za javni servis rekao i da će se za Srbiju boriti i u Njujorku, Briselu, Londonu, Berlinu, Parizu, ali i na onim mestima gde se protive jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova - u Moskvi, Pekingu...

"Svaki put kažem, niste vi ceo svet, ima druga polovina sveta koja to ne priznaje. Hoćete da kažete da Srbija baš nema ništa u svojim rukama, ima, ali Srbija hoće kompromis, a vi razmislite hoćete li kompromis ili ponižavanje Srbije", ukazao je Vučić.

Kaže i da bi voleo kada bi se razgovori o Kosovu i Metohiji vodili samo između Srba i Albanaca, a "bez interesa drugih sila", jer bi time, smatra, problemi bili lakše rešeni.

Svakodnevno se, međutim, kaže, suočava s komentarima iz Srbije o "podeli Kosova" i to od "gubitnika koji su razorili Srbiju svojom neodgovornošću i neozbiljnošću".

"Neka ne brinu, biće vremena i u Srbiji da im odgovorim na sve i biće vremena uvek u Srbiji da ih, dokle budem želeo ovim poslom da se bavim, pobeđujem bez problema", izjavio je Vučić.

Predsednik je najavio da će uskoro imati razgovore sa nevladinim sektorom 31. marta, ali i sa drugim nacionalnim organizacijama da sasluša koji su njihovi stavovi o rešenju kosovskog pitanja, a nakon toga će, kako kaže, posle svih dobijenih saznanja iz celog sveta da izađe sa principima koje Srbija može, a koje ne može da prihvati.

"Prihvatiću tu vrstu odgovornosti, bez straha da će mi najneodgovorniji, oni koji su najkrivlji za ovakvo stanje danas, držati pridike o tome kako bi to oni napravili mnogo bolje", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nema nikakvog "vela tajne" kada je reč o njegovoj poseti SAD.

Na pitanje RTS zašto nije rekao otvoreno da ide u SAD i da li je time doprineo da se šire spkulacije i da poseta bude pod velom tajne, Vučić podseća da je na konferenciji za novinare pred odlazak rekao da ide u "beli svet", i da je potom otišao u Njujork redovnom linijom Er Srbije sa još 270 ljudi.

"Šta je trebalo? Da ljudima zabranim da pričaju gluposti?", pita on.

Naveo je da je "po ko zna koji put" išao u SAD bez obezbeđenja, da je bio sa kćerkom, sa kojom inače ne provodi dovoljno vremena, i da sa njom bio na večeri a ne sa Džordžom Sorosom, kako su neki govorili.

"Nikada nisam bio na privatnim večerama sa Tačijem ovde ili onde, tu su uvek predstavnici međunarodne zajednice, mada ne bih imao ništa protiv, lakše bih se dogovorio", rekao je on.

Odgovarajući na komentare iz Beograda, rekao je i da svaki put kada je u SAD potpiše papir da tamo bude bez podrške tajne policije.

"Mrzim statusne simbole, ja sam običan čovek, nikoga se ne plašim, znam da radim najbolje za svoju zemlju, nijedan dinar nisam potrošio protivzakonito", rekao je on.

Kako kaže, mnogi tajkuni u Srbiji su krenuli u napad, "jedan hoće da bude u streljačkom vodu".

"A neće da vide koliko se neko bori. Računam da ljudi vide koliko se neko bori i koliko voli svoju zemlju i šta radi - izvukli smo zemlju iz dugova, popravili imidž", dodao je.

Vučić je rekao da je u Njujorku bio sa ćerkom Milicom.

“Nemam mnogo vremena da budem svojom decom. Miličina majka je više nedelja u bolnici, da ne kažem meseci. Ponekad poželim da ne budem najgori otac na svetu, sve sam joj sam platio, kartu i sve, sa tatom je bila u sobi“, rekao je Vučić, ističući da “mrzi tinu-ninu“, kao i da je u Njujorku u “pola dva, tri ujutru obilazio knjižare“ i gledao koju će knjigu da kupi.

Govoreći o pripadnicima opozicije Vučić je ponovio da će ih "pobeđivati kad god bude to hteo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: