Srpski koreni pod grbom SAD: Šta je Dučić rekao pred KiM

NATO baza instalirana na teritoriji koju državom smatra većina zemalja saveznica, dobila je komandanta srpskih korena, Nika Dučića (Nick Ducich).

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Dučić je nuklearni inženjer sa Univerziteta Merilend i američki vojnik sa stažom u službi od 29 godina.

Kamp Bondstil je prevashodno sedište američke vojske na Kosmetu, u blizini Uroševca, grada koji kosovski Albanci nazivaju Ferizaj.

Okolnosti u kampu pukovniku Dučiću neće biti nove, kao ni funkcija šefa Multinacionalne borbene grupe - Istok, u koju ulaze i vojske Poljske, Rumunije i Turske, pošto je prethodni angažman imao u Ukrajini, na poziciji komandanta MBG-Ukrajina.

Ipak, način na koji su američki mediji ispratili pripadnike kalifornijske 79. pešadijske brigade borbenog tima koju predvodi Dučić opisuje teritoriju južne srpske pokrajine s "tihim ratnim stanjem" i kao mesto gde je "nedavno ubijen jedan politički lider".

"Naša obaveza je da obezbedimo stabilnost i slobodu kretanja u državi Kosovo", rekao je Dučić uoči poletanja ka Bondstilu, na devetomesečnu dužnost.

Po preuzimanju komande to je ponovio, uz konstatovanje da ima srpske korene, ali i da mu je prioritet asistiranje institucijama Kosova na putu ka stabilnosti, uz ojačavanje veza sa saveznicima i partnerima.

“Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju. Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije", rekao je Dučić.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Srpski mediji su preneli da je Nik Dučić "lajkovao na Fejsbuku stranice srpske crkve Svetog Đorđa u San Dijegu i Srpski klub Oplenac iz Toronta", dok vojno-politički komentator i poslanik SNS u Skupštini Srbije Miroslav Lazanski kaže da "srpski koreni" neće imati apsolutno nikakve veze sa njegovim ponašanjem na terenu, "niti će on svoje ponašanje prilagoditi tome".

Jedna od Dučićevih sestara se zove Milena Kristin.

Pre tačno decenije Dučić je radio u američkoj ambasadi u Kijevu, kako je navedeno "na bilateralnim poslovima u Kancelariji za odbrambenu kooperaciju".

Tih godina se u ukrajinskoj prestonici dogodio kolaps tekovina Narandžaste revolucije, predsednik Viktor Juščenko je raskinuo koaliciju sa partijom Julije Timošenko, pošto su njeni poslanici u Vrhovnoj radi glasali zajedno sa opozicionom, proruskom partijom Viktora Janukoviča za smanjivanje predsedničkih ovlašćenja.

Odlukom "Kremaljske koalicije" predsednik je ostao bez prava da imenuje ministra odbrane, spoljnih poslova i državnog tužioca. Pritom, Juščenko je zahtevao da se osudi učešće Rusije u konfliktu u Gruziji, stajući na stranu Mihaila Sakašvilija, što je dodatno urušilo šanse proevropskog, i prevashodno, NATO-u naklonjenog bloka da ostane na vlasti.

Pobeda proruskog Janukoviča se poklapa sa godinom (2010) kada je Dučić napustio Ukrajinu, 2011. i 2012. godine je bio u Iraku, a povratak u Kijev je usledio 2014. - godine koju je obeležio početak rata u Donbasu.

Separatisti bi rekli da je to građanski rat, a Ukrajina, NATO, SAD i EU - proruska i ruska agresija, zbog čega je oformljena "Zajednička multinacionalna trening grupa" u okviru "Međunarodnog mirovnog i bezbednosnog centra".

Na čelo tog tela je stigao Dučić, a posle 14 meseci, kako je naveo, "ojačavanja odbrambenih veština ukrajinskih kopnenih snaga, sa namerom da razviju kapacitet za odbranu", imao je cilj da "ukrajinske vojnike vrati voljenima sa bojnog polja".

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Uz podsećanje da nezavisnost Kosova nisu priznale Kina, Rusija i Indija, američki mediji su preneli i izjavu jednog od vojnika u kojoj obrazlaže svoj zadatak.

"Ovo je najduža mirovna misija u modernoj istoriji, o njoj ne čujete mnogo, ali nije bez rizika. Na Balkanu i dalje ima etničkih tenzija i atmosfera je teška. Spremni smo na sve..."

Na Kosovo se vraća vodnik Mark Brekfild, koji u vojničkoj biografiji ima i boravak u Avganistanu, gde je otišao posle svog prvog devetomesečnog života u Bondstilu.

"Oduševljen sam, jedva čekam da vidim kako se Kosovo promenilo od prošlog puta", preneli su mediji.

"Vratio sam se ovde da bih uzvratio ovoj velikoj državi i da pomognem u onome što znam. Mislim da smo imali dobru saradnju sa ukrajinskim komandnim centrom u Javorivu (mesto od 12.000 stanovnika blizu granice sa Poljskom) i da smo ostvarili uspeh u kreiranju odnosa sa partnerima u savezu", rekao je Dučić.

U opširnom intervjuu za portal iz San Dijega, Dučić je preneo da je situacija u Ukrajini prilično teška jer Kijev optužuje Moskvu za slanje vojske u Donbas, dok se iz Kremlja "obično odgovara da se radi o dobrovoljcima".

"Situacija sa Rusima je kompleksnija od običnog, konvencionalnog ratovanja. Postoje nekovencionalne ili paravojne snage, kriminalne grupe, jedinice za specijalne operacije. Imate tu i ekonomski interes, u vezi sa gasom", naveo je.

Ruski Sputnjik je preneo Dučićeve reči iz 2017. godine.

"Kada su se jedinice vraćale iz Donbasa, intervjuisali smo malu grupu vojnika da vidimo koliko je ono što se radilo na treningu imalo smisla. Shvatili smo šta su inovacije u vojnoj tehnici koju neprijatelj koristi, kako bismo unapredili vežbe", rekao je, dodavši da "u 2018. godini očekuje da se u bazu u Javorivu usele ukrajinske snage i uđu u sistem rotacije, kako bi se vremenom inostrane snage povukle".

Da li je zadatak završen ili nije, tek teme koje će ga sačekati na Kosmetu su ozbiljne - jedna od njih je i inicijativa za formiranje kosovske vojske, za šta je američki izaslanik Ves Mičel nedavno rekao u Beogradu da "niko nema pravo da zabrani", dok srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i rusko Ministarstvo spoljnih poslova to ocenjuju kao "pretnju stabilnosti u regionu".

Spasoje Veselinović

Kosovo

strana 1 od 98 idi na stranu