Srpski koreni pod grbom SAD: Šta je Dučić rekao pred KiM

NATO baza instalirana na teritoriji koju državom smatra većina zemalja saveznica, dobila je komandanta srpskih korena, Nika Dučića (Nick Ducich).

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

12:03

Srpski koreni pod grbom SAD: Šta je Dučić rekao pred KiM
Foto: Screenshot

Dučić je nuklearni inženjer sa Univerziteta Merilend i američki vojnik sa stažom u službi od 29 godina.

Kamp Bondstil je prevashodno sedište američke vojske na Kosmetu, u blizini Uroševca, grada koji kosovski Albanci nazivaju Ferizaj.

Okolnosti u kampu pukovniku Dučiću neće biti nove, kao ni funkcija šefa Multinacionalne borbene grupe - Istok, u koju ulaze i vojske Poljske, Rumunije i Turske, pošto je prethodni angažman imao u Ukrajini, na poziciji komandanta MBG-Ukrajina.

Ipak, način na koji su američki mediji ispratili pripadnike kalifornijske 79. pešadijske brigade borbenog tima koju predvodi Dučić opisuje teritoriju južne srpske pokrajine s "tihim ratnim stanjem" i kao mesto gde je "nedavno ubijen jedan politički lider".

"Naša obaveza je da obezbedimo stabilnost i slobodu kretanja u državi Kosovo", rekao je Dučić uoči poletanja ka Bondstilu, na devetomesečnu dužnost.

Po preuzimanju komande to je ponovio, uz konstatovanje da ima srpske korene, ali i da mu je prioritet asistiranje institucijama Kosova na putu ka stabilnosti, uz ojačavanje veza sa saveznicima i partnerima.

“Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju. Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije", rekao je Dučić.
Foto: Screenshot
Pre tačno decenije Dučić je radio u američkoj ambasadi u Kijevu, kako je navedeno "na bilateralnim poslovima u Kancelariji za odbrambenu kooperaciju".

Tih godina se u ukrajinskoj prestonici dogodio kolaps tekovina Narandžaste revolucije, predsednik Viktor Juščenko je raskinuo koaliciju sa partijom Julije Timošenko, pošto su njeni poslanici u Vrhovnoj radi glasali zajedno sa opozicionom, proruskom partijom Viktora Janukoviča za smanjivanje predsedničkih ovlašćenja.

Odlukom "Kremaljske koalicije" predsednik je ostao bez prava da imenuje ministra odbrane, spoljnih poslova i državnog tužioca. Pritom, Juščenko je zahtevao da se osudi učešće Rusije u konfliktu u Gruziji, stajući na stranu Mihaila Sakašvilija, što je dodatno urušilo šanse proevropskog, i prevashodno, NATO-u naklonjenog bloka da ostane na vlasti.

Pobeda proruskog Janukoviča se poklapa sa godinom (2010) kada je Dučić napustio Ukrajinu, 2011. i 2012. godine je bio u Iraku, a povratak u Kijev je usledio 2014. - godine koju je obeležio početak rata u Donbasu.

Separatisti bi rekli da je to građanski rat, a Ukrajina, NATO, SAD i EU - proruska i ruska agresija, zbog čega je oformljena "Zajednička multinacionalna trening grupa" u okviru "Međunarodnog mirovnog i bezbednosnog centra".

Na čelo tog tela je stigao Dučić, a posle 14 meseci, kako je naveo, "ojačavanja odbrambenih veština ukrajinskih kopnenih snaga, sa namerom da razviju kapacitet za odbranu", imao je cilj da "ukrajinske vojnike vrati voljenima sa bojnog polja".
Foto: Screenshot
"Vratio sam se ovde da bih uzvratio ovoj velikoj državi i da pomognem u onome što znam. Mislim da smo imali dobru saradnju sa ukrajinskim komandnim centrom u Javorivu (mesto od 12.000 stanovnika blizu granice sa Poljskom) i da smo ostvarili uspeh u kreiranju odnosa sa partnerima u savezu", rekao je Dučić.

U opširnom intervjuu za portal iz San Dijega, Dučić je preneo da je situacija u Ukrajini prilično teška jer Kijev optužuje Moskvu za slanje vojske u Donbas, dok se iz Kremlja "obično odgovara da se radi o dobrovoljcima".

"Situacija sa Rusima je kompleksnija od običnog, konvencionalnog ratovanja. Postoje nekovencionalne ili paravojne snage, kriminalne grupe, jedinice za specijalne operacije. Imate tu i ekonomski interes, u vezi sa gasom", naveo je.

Ruski Sputnjik je preneo Dučićeve reči iz 2017. godine.

"Kada su se jedinice vraćale iz Donbasa, intervjuisali smo malu grupu vojnika da vidimo koliko je ono što se radilo na treningu imalo smisla. Shvatili smo šta su inovacije u vojnoj tehnici koju neprijatelj koristi, kako bismo unapredili vežbe", rekao je, dodavši da "u 2018. godini očekuje da se u bazu u Javorivu usele ukrajinske snage i uđu u sistem rotacije, kako bi se vremenom inostrane snage povukle".

Da li je zadatak završen ili nije, tek teme koje će ga sačekati na Kosmetu su ozbiljne - jedna od njih je i inicijativa za formiranje kosovske vojske, za šta je američki izaslanik Ves Mičel nedavno rekao u Beogradu da "niko nema pravo da zabrani", dok srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i rusko Ministarstvo spoljnih poslova to ocenjuju kao "pretnju stabilnosti u regionu".

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: