RTK2: Glasanje o demarkaciji u 11 h

Sednica kosovske skupštine biće nastavljena danas kada se očekuje glasanje o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2018.

08:23

RTK2: Glasanje o demarkaciji u 11 h
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Rasprava o demarkaciji trajala je u utorak skoro devet sati, a posle izjašnjavanja šefova poslaničkih grupa i glasanja poslanika, predsednik Skupštine Kadri Veselji saopštio je da će se o Nacrtu zakona o demarkaciji s Crnom Gorom glasati danas u 11 sati, prenosi RTK2.

Prištinski mediji navode da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka kvoruma.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je juče na vanrednoj sednici parlamenta da kosovska teritorija nije ugrožena i da je glasanje za demarkaciju, glasanje za budućnost građana Kosova.

Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Predstavljajući nacrt zakona o Sporazumu o demarkaciji, koji je potpisan pre dve i po godine u Beču, Haradinaj je rekao da je uveren da je izjavom predsednika privremenih kosovskih institucija i predsednika Crne Gore, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, ispravljena prvobitna greška.

Rekao je i da je glasanje za pomenuti zakon "glas za budućnost i slobodu kretanja". Ovo je četvrti pokušaj da kosovska skupština izglasa ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za izglasavanje potrebno je dve trećine glasova poslanika ili 80, od ukupno 120 poslanika.

Tokom više od dve godine, u završnici mandata bivše vlade i bivšeg premijera Ise Mustaf, udružena opozicija, medju kojima je bila i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, bila je žestoko protiv ratifikacije demarkacije, a sednice na kojima bi se to pitanje našlo na dnevnom redu, najčešće su prekidane zbog bačenog suzavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: