Rama: Čudo se neće desiti, Srbija neće pre nas ući u EU

Priština, Brisel -- Srbija neće pre Albanije ući u Evropsku uniju, jer je pred njom bolan proces oko Kosova, rekao je albanski premijer Edi Rama za "Politiko".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Iako je Srbija u novoj strategiji proširenja EU označena, zajedno sa Crnom Gorom, kao predvodnik među potencijalnim novim članicama na Balkanu, Rama očekuje da takvo stanje "na tabeli" neće ostati do 2025. godine, odnosno prvog roka koji se spominje kao mogući za novi korak u proširenju Unije.

"Srbija neće postati član EU pre Albanije, to znamo zasigurno. Srbija mora da prođe kroz bolan proces priznanja Kosova, ili bar rešavanja kosovskog problema. Čvrsto verujem da je potrebno da se desi čudo, a to se neće desiti, da uđu pre nas u EU", rekao je Rama.

Kako podseća Politiko, odnosi između Beograda i Tirane su poslednjih godina znatno poboljšani, ali "tenzije i rivalitet i dalje postoje".

Rama je u razgovoru u kome govori da je optimista po pitanju "zelenog svetla" iz Brisela za Albaniju i Makedoniju, naveo da je Evropi neophodan Balkan.

"Zbog bezbednosti, to je potpuno jasno, a migrantska kriza je to veoma jasno pokazala. Zamislite da je u toj situaciji Balkan nečije igralište, čije god, a ne igralište Evrope", rekao je Rama.

Region

strana 1 od 115 idi na stranu