Vodu punu arsena pije 600.000 ljudi, najgore u Vojvodini

Beograd -- Skoro milion ljudi u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj pije kancerogenu vodu. U Srbiji je najkritičnije u Vojvodini, gde vodu sa arsenom pije 653.000 ljudi.

Izvor: O2
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Jednostavnije je nabrojati koji delovi Vojvodine nemaju takvu vodu – centralni deo Srema, Južni Banat i Telečka visoravan, što znači da 40 odsto građana u Vojvodini pije vodu sa arsenom.

“Pa, situacija jeste alarmantna. Mi, Hrvatska, Mađarska imamo arsen“, kaže profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Božo Dalmacija.

Ima ga i Kikinda, dvostruko više od dozvoljenog, Novi Bečej, 27 puta više. Ni u jednom od ova dva grada nismo uspeli da dobijemo komentar nosilaca vlasti. Ima ga i u Temerinu, gde je 2003. sanitarna inspekcija zabranila vodu iz česme za piće.

A šta kažu građani?

“Sve znamo, ali šta da radimo. Neki puta kupujemo, neki puta pijemo.”

Znate da ima arsena u njoj? Znam. Ne smeta vam? Ne.”

Ne smeta ni opštinskom većniku za komunalne delatnosti. Dok goste opštinske uprave služe isključivo flaširanom vodom, kod kuće je, kaže, drugačije.

“U mojoj kući se pije i flaširana voda i voda iz gradskog vodovoda“, navodi Stevan Tomić iz opštine Temerin.

Koriste vodu iz devet bunara. Analiziraju je dva puta mesečno.

“Prema tim analizama u većini slučajeva, a i zadnje analize pokazuju, danas sam proverio da je mikrobiološki ta voda ispravna. Hemijski prisustvo arsena nešto iznad granice koje su dozvoljene“, dodaje Tomić.

Profesor novosadskog PMF-a Božo Dalmacija godinama vođa tima koji istražuje kvalitet vode u Srbiji, pa tako i područje opštine Temerin.

“Oni su bušili sad jedan novi bunar. Misle da nemaju, da imaju manje arsena, ali i u tom bunaru ima arsena, ali uopšte cela ta oblast je sa arsenom dole u podzemlju i mora se upotrebiti tehnologija da bi se uklonio taj arsen“, navodi Dalmacija.

Ta tehnologija su, kaže, mikrosistemi, mali pogoni za prečišćavanje vode u svakoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu