"Posle emisije me možda čeka otkaz, ali idem do Strazbura"

Beograd -- Milomir Milivojević, koji je bio zaposlen u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana, nastradao je u eksploziji koja se u julu dogodila na radnom mestu.

Izvor: B92, prva
Podeli
Prva
Prva

Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević radili su u popodnevnoj smeni 14. jula prošle godine. Nekoliko minuta pre pola osam uveče prebacivali su burad sa tehnološkim otpadom iz magacina. Tu je bio još jedan kolega. Suknuo je plamen i za nekoliko sekundi Milojko i Milomir su gotovo potpuno izgoreli. Treći kolega uspeo je da pobegne i da se spase.

Otac Milovan, koji je i sam dugogodišnji radnik fabrike, i majka Nela gostovali su u emisiji “Život priča” na TV Prva. Porodica nastradalog Milomira sada pokušava da dokaže da mladići nisu nastradali zbog sopstvene nepažnje i greške, već da u fabrici, već dugo godina, ne postoji adekvatna procedura zaštite na radu.

Prva
Prva

Celu emisiju možete pogledati na sajtu prva.rs.

Pročitajte još:

"Naš sin je nastradao, direktor vršio pritisak da ćutimo"

Ekipa “Život priča“ je pozvala direktora fabrike Radoša Milovanovića da da izjavu o ovoj tragediji, ali i o tome što je za vreme njegovog mandata poginulo više od 20 ljudi. On je rekao da mu je država, tačnije Tužilaštvo, zabranilo da govori.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku ipak nisu potvrdili da je direktoru “zabranjeno da govori“. Oni su odgovorili da više od osam meseci vrše predistražne radnje, u saradnji sa MUP-om Srbije, kako bi sagledali sve činjenice, i da ne mogu da komentarišu proces.

Osamdeset osmog dana od tragedije, Milovana i njegovu ženu direktor fabrike poziva na razgovor. Oni odlaze sa advokatom, na iznenađenje direktora. Milovan je snimio razgovor u kojem direktor priznaje sve nepravilnosti i to da je bilo više baruta u buradima od dozvoljenog.

Direktor je podsetio da je on svim radnicima nastradalih davao stanove i stipendije za decu, za školovanje. Takođe je ponudio zaposlenje Milovanovoj ćerki Mirjani, kao i njegovoj ženi Neli, mimo konkursa.

Pošto je Milovan sve to odbio, odmah sutradan je dobio prijavu da je pretio direktoru i njegovom sinu da će ih ubiti bombom.

Ćerki Mirjani je predsednik sindikata Zoran Babić izokola rekao da, ukoliko pristane da se zaposli u fabrici, moći će da dobije izveštaje o smrti svog brata.

Prva
Prva

Milan Davidović je jedan od mnogih koji je u nesrećama u fabrici izgubio nekog svog. Supruga Vesna poginula je pre 20 godina i iza sebe ostavila dvoje male dece. Ona je imala 95 posto opekotina na telu. Umrla je 13. dana od nesreće.

Tužilaštvo u Čačku je podiglo optužnice protiv direktora i nekoliko rukovodilaca. Posle nekog vremena, protiv direktora i jednog rukovodioca su postupci odvojeni, s obrazloženjem da su oni vojna lica, a ubrzo su postupci protiv njih obustavljeni, uz obrazloženje da nema dovoljno elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Postupak protiv ostalih okrivljenih se rastezao nekoliko godina. Doneta je presuda od po tri, odnosno tri i po godine zatvora za četvoricu okrivljenih, a onda im je bilo smanjeno na po godinu. Posle svih žalbi, dvojica bivaju oslobođeni, a dvojica bivaju osuđeni na po godinu dana.

To je jedini put da je došlo do pojedinačne odgovornosti. Sam direktor nije nikada pozvan na odgovornost. Inače, direktor Milovanović je prenzionisan pre 15 godina kao vojno lice, ali je kao civilno lice i dalje direktor, kome stalno produžavaju mandat.

Ko god je od radnika pokušao da se suprotstavi direktoru, da ukaže na to da radnici nemaju adekvatnu opremu, zaštitu, da se ne poštuju pravila, dobijao je otkaz.

Milovan je bio i u ministarstvu odbrane i kod premijera i predsednika, kod ministarke pravde, ali nije imao nikakve konkretne podrške.

Zbog svih propusta koji se godinama dešavaju u ovoj fabrici, čak je i jedan od predsednika Upravnog odbora fabrike, Mirko Joković, u januaru 2014. podneo ostavku i u pismu na četiri strane taksativno naveo zbog čega.

"Ne želim da budem predsednik UO u kolektivu gde je bezbednost radnika na poslednjem mestu. Ne želim da dođem u situaciju da ponovo gledam prizore strave i užasa koji mogu biti izazvani požarima i eksplozijama“, navodi Joković u ostavci, u napisanoj u devet tačaka, u kojoj optužuje i Radoša Milovanovića, penzionisanog pukovnika koji je i dalje na čelu fabrike, za brojne malverzacije i neregularnosti.

Posle Jokovićeve ostavke, još trojica radnika su poginula obavljajući svoj posao u fabrici.

Milovan misli da će posle gostovanja u Život priča dobiti otkaz, jer mu je, po povratku na posao posle sinovljeve pogibije, zabranjeno da se kreće po određenim delovima fabrike, da ne bi “uzbunjivao ljude”.

Majka Nela kaže da se više ničemu ne nada, sve je izgubila. Volela bi samo da neko pojedinačno snosi odgovornost za smrt njenog sina I drugih radnika. Sada su, na konto smrti njenog sina, u fabrici obezbeđeni video-nadzor I adekvatna oprema. Ona se pita - zar to nije moglo ranije, je li morao još neko da pogine, da bi se konačno u fabrici obezbedila zaštita na radu.

Milovan kaže da će se boriti dok je živ za pravdu, koja je spora, ali veruje, dostižna. Ići će do samog kraja, a to je, za sada, Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu.

Društvo

strana 1 od 148 idi na stranu