Poverenik: MUP stavljao nove kamere, sporno nešto drugo

Beograd -- Poverenik nadzorom utvrdio da je MUP u drugoj polovini 2017. zamenio zastarele kamere naprednijim kamerama nove generacije i veće rezolucije, na 61 lokaciji.

Izvor: Beta
Podeli
Screenshot O2 TV
Screenshot O2 TV

U saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića se navodi da je poverenik utvrdio da nije povećan broj lokacija na kojima su postavljene kamere.

Međutim, na određenim mestima dodate su fiksne kamere (ukupno 47 kamera) zarrad bolje preglednosti, brže pretrage zabeleženog materijala i efikasnijeg rasvetljavanja krivičnih dela.

Navodi se da se monitoring centar nalazi u Komandno-operativnom centru Policijske uprave za grad Beograd, a svaki korisnik pristupa sistemu putem svog ličnog naloga sa definisanim korisničkim imenom i lozinkom. Pristup sistemu dostupan je ograničenom broju korisnika u MUP, a snimci se čuvaju 40 dana.

Poverenik je ocenio da je MUP propustio da pre instalacije kamera na adekvatan način obavesti javnost o tome. "Taj propust, uz novinske napise i kontradiktorne izjave funkcionera, izazvao je nepotrebnu uznemirenost građana", navodi se u saopštenju.

Povodom reakcija javnosti na veliki broj novih kamera uočenih krajem 2017. godine na saobraćajnicama u Beogradu, Šabić je, pored nadzora u MUP-u, sproveo i nadzor u Gradskoj upravi grada Beograda da bi utvrdio identitet rukovalaca tim kamerama, pravni osnov i svrhu upotrebe, način obrade i mere zaštite prikupljenih podataka o ličnosti.

Poverenik je sproveo nadzor u Gradskoj upravi jer su bile problematične kontradiktorne izjave pojedinih gradskih funkcionera. Mediji su tako preneli izjavu sekretara Sekretarijata za vanredne situacije da Gradskoj upravi nije poznato ko postavlja kamere, ali i izjavu gradskog menadžera koja upućuje na zaključak da ih postavlja upravo Grad, i da namerava da postavi još kamera, piše u saopštenju.

Poverenik je naveo da se tokom postupka nadzora Gradska uprava izjasnila da kamere na saobraćajnicama o kojima su izveštavala sredstva informisanja nisu njihove, ali da su ga naknadno obavestili o nameri uspostavljanja Centra za upravljanje saobraćajem koji će raspolagati i video-signalima sa kamera na gradskim ulicama i raskrsnicama pozivajući se na odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i odredbe Odluke o Gradskoj upravi grada Beograda.

Šabić ih je obavestio da navedene odredbe zakona i podzakonskog akta na koje se pozivaju u svojim izjašnjenjima ne mogu da predstavljaju pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

"Navedene odredbe daju ovlašćenje za snimanje gradskih ulica 'radi upravljanja saobraćajnim tokovima', što nije i ovlašćenje za snimanje učesnika u saobraćaju na način da lica budu odrediva na osnovu snimka", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je nakon pribavljanja dokumentacije o tehničkim karakteristikama kamera, utvrđeno da se radi o sistemu video-nadzora koji svojim tehničko-softversko-analitičkim performansama omogućuje obradu podataka o ličnosti i prevazilazi svrhe praćenja protočnosti saobraćaja.

Poverenik je ukazao Gradskoj upravi da ne postoji pravni osnov za upotrebu takvog sistema.

"Najavljeni sistem video-nadzora u Beogradu svakako ponovo aktuelizuje ovo pitanje i ilustruje hronično neodgovoran odnos nadležnih prema potrebi da se na više otvorenih pitanja u vezi sa video-nadzorom, kao potecijalno veoma delikatnom obradom podataka o ličnosti, odgovori pouzdanim i kvalitetnim zakonskim rešenjem", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu