Priveden bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi

Pariz -- Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi priveden zbog malverzacija prilikom finansiranja svoje predsedničke kampanje.

Izvor: B92, Rojters
Podeli
Foto: Tanjug/Ap (Christophe Petit Tesson)
Foto: Tanjug/Ap (Christophe Petit Tesson)

Kako navodi Rojters, pozivajući se na izvore iz suda, on je uhapšen zbog sumnje u umešanost u malverzacije sa finansiranjem predsedničke kampanje za izbore koji su održani 2007. Takođe, navodi se i da će Sarkozi uskoro biti saslušan i da je trenutno u pritvorskoj jedinici suda.

Francuski mediji navode da će on biti ispitan zbog novca koji je stizao iz Libije.

Podsetimo, Nikola Sarkozi bio je predsednik Francuske od 2007. do 2012, a sumnje u finansiranje njegove predsedničke kampanje vše puta su pominjane u medijima.

Takođe, istraga o tome bila je pokrenuta i 2012, ali je ubrzo suspendovana. Slučaj je ponovo pokrenut prošle godine, kada je nadležni sudija saopštio da ima dovoljno dokaza protiv Sarkozija i za početak sudskog procesa.

Kako je sve počelo i kakve veze s tim imaju L'Oreal i Gadafi

Sarkozijeve muke počele su samo mesec dana od kako je napustio Jelisejsku palatu 2012. Naime, pošto ga više nije štitio imunitet predsednika, postao je dostupan francuskim izvršiteljima koji ga sumnjiče za finansijske malverzacije i finansijska policija ubrzo mu je zakucala na vrata luksuzne vile u Parizu, u potrazi za dokazima koji bi rasvetlili sumnje da je Sarkozijevu predsedničku kampanju 2007. godine nelagalno finansirala bogata naslednica L’Oreala, Lilijen Betankur.

Sama Betankur, jedna od najbogatijih osoba u Francuskoj, već je tada bila osumnjičena da je nezakonito finansirala Sarkozijevu stranku. Sve je izašlo na videlo kada se porodični spor oko imovine milijarderke proširio 2010. na višeslojnu istragu i političku aferu. Tada su iskrsle optužbe da je Betankurova davala ilegalan novac za finansiranje Sarkozijeve stranke, što je Sarkozi oštro demantovao. Betankurova je navodno dala 50.000 evra u gotovini 2007. blagajniku Sarkozijeve stranke za predsedničku kampanju, što je daleko iznad dozvoljenih 4.600 evra za pojedinačne donacije.

Kler Tibo, koja je bila računovođa Betankurove, iznela je optužbe i da je na ovaj način moglo da bude dostavljeno 150.000 evra, a pod lupom su bile i dve ”koverte” od po 400.000 evra. Optužnica je još tada podignuta i to protiv jedanaest osoba, među kojima je bio i Patris Mestr, koji je upravljao bogatstvom Lilijan Betankur, i nekadašnji blagajnik Sarkozijeve kampanje, kasnije ministar, Erik Vert.

Sumnje u finansiranje Sarkozijeve kampanje imaju i još jednu verziju. Naime, kako je svojevremeno pisao francuski portal "Medijapar", Sarkozijevu kampanju je ilegalno finansirao, ni manje ni više nego bivi libisjki vođa Moamer Gadafi.

Iz dokumenta koje je lansirao francuski portal 2012., navodno se videlo da je tadašnji režim u Libiji dao milione evra za Sarkozijevu kampanju. Portal je objavio dokument kojim je Gadafi dao principijelnu saglasnost za finansiranje Sarkozijeve kampanje 2007. godine s 50 miliona evra. Sarkozi je tužio "Medijapar" zbog falsifikata, ali je direktor ove kuće odmah uzvratio kontratužbom. U martu 2011. Gadafijev sin Saif al Islam je u jednom intervjuu zatražio da Sarkozi "vrati novac koji je prihvatio od Libije da bi finansirao svoju izbornu kampanju". Istraga tada nije otvorena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 475 idi na stranu