"MKD poslala Grčkoj nacrt o imenu, ima razlika" – Šta sad?

Makedonija je dostavila Grčkoj svoj nacrt sporazuma o rešavanju spora oko imena, izjavio je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

21:46

Foto: Gettyimages

Na konferenciji za novinare on je potvrdio da je makedonska strana prethodnih dana dobila grčki nacrt dogovora o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko imena Makedonije, koji blokira makedonske evrointegracije.

Dimitrov nije hteo da kaže šta piše u makedonskom predlogu, ali je rekao da postoje razlike u dva dokumenta. Dodao je da komunikacija, koja se do sada odvijala uglavnom usmenim putem, ulazi u fazu u kojoj ima i razmene pisanih dokumenata.

Kako je rekao, cilj je da se nađe održivo i dostojanstveno rešenje za prevazilaženje razlika oko imena, odnosno da se nađe razumna distinkcija između države Makedonije i regiona Makedonija u Grčkoj.

"To je moguće. Sa nestrpljenjem i zadovoljstvom očekujemo posetu mog kolege (Nikosa) Kocijasa, koji će doputovati u četvrtak i koji će imati dosta susreta i aktivan program u petak", rekao je Dimitrov.

Makedonski ministar spoljnih poslova je istakao da će (nakon sastanka u Skoplju) sa Kocijasom, produžiti pregovore u Beču pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, ;naredne sedmice, 30. marta.

“Ubeđeni smo da će elementi iz našeg nacrta sporazuma biti korisni i u okviru tog procesa, koji je i glavni jer se formalno vodi na osnovu Rezolucije UN 818 iz 1993.", zaključio je Dimitrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: