"Gde je Putin, tu je moć - bio je najjači i kao premijer"

Putinova ubedljiva pobeda na predsedničkim izborima ne odgovara Zapadu koji će to tek morati da svari, saglasni su sagovornici jutarnjeg programa Prve.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2018.

09:23

Foto: Tanjug, AP

Vladimir Putin ostvario je ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji, što je bila tema i u jutarnjem programu televizije Prva, a gosti su bili glavna i odgovorna urednica "Sputnika" Ljubinka Milinčić i Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka.

“Srbiji je bolje da iza sebe ima Putina, a ne neku nepoznatu osobu sa kojom tek treba da se upozna, koja tek treba da se upozna sa našim problemima... Znamo kako se Putin odnosi prema Srbiji i time smo zadovoljni“, kaže Milinčićeva.

Kovačević navodi da je prema ruskom ustavnom uređenju predsednik najjača figura unutar države. Međutim, kako kaže, “gde je Putin tu je moć – on je bio najjača figura i kao premijer“.

“Rusija je ranije bila na kolenima i mnogi su govorili da se nikada neće vratiti na svetsku scenu... Ovo je povratak nade u državu. Reč je o suverenističkoj demokratiji, Putin nikada nije pretendovao na demokratiju zapadnog tipa koja ga toliko kritikuje. Dakle, jaka država, jak lider što je u tradiciji mnogih istočnih naroda... Rusi stavljaju državu ispred demokratije, demokratija služi da bi se opravdali neki demokratski procesi i da bi postojala mogućnost kritike grešaka. Povratak države je pobeda Putina“, kaže Kovačević.

Ljubinka Milinčić je tu navela da je Putin “radio na sebi kako bi unapredio državu“ i dodala: “Kada ga vidite sinoć nasmejanog i bez kape na -17, -18...“

Osim toga, ona je istakla da Putin “ne odgovara zapadnim zemljama“.

“Više su im odgovarali Jeljcin i Gorbačov koji su se ponašali kako oni kažu i koji su uništili državu. Rusija je velika, plaši zapadni svet i Zapad ne može da se snaže kada na Rusiju mora da računa kao na veliki i snažan faktor. Zato sada vidimo pokušaje da se Putin diskredituje, a koji su na nivou male dece. Priča o trovanju špijuna u Britaniji je smešna“, istile Milinčićeva.

“Zapadu sada verovatno treba vremena da svari Putinovu pobedu, a pokušali su da ubede Ruse da Putin nije predsednik za kojeg treba glasati. Ipak, možda sada vidimo da se malo spustili lopta, šest godina je do novih izbora i novog pokušaja ubeđivanja Rusa“, dodala je ona.

Kovačević je nakon toga istakao da Putin ne može da se kandiduje 2024. godine i da bi to mogao da uradi tek 2030.

“Setimo se da je Putin bio ličnost godine ’Tajma’ kada Rusija nije bila tako jaka. Sada kada je ojačala i vratila se u svet, Putin je postao problem. To je cela suština. Čini mi se da je sada došlo do većeg zaoštravanja, a optužbe iz Britanije su na nivou spekulacija. Nemaju nikakve dokaze. U vremenu postistine nije važna istina, nego ko to kaže i kako se to prikazuje“, zaključio je Kovačević.

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji, Vladimir Putin osvojio je 76,65% glasova, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: