Hoće li Putin vladati dok ne napuni stotu?

Vladimir Putin pobedio je na predsedničkim izborima u Rusiji, na kojima nije mogao ni da izgubi, ocenjuje BBC. Na vlasti će biti do 2024.

Izvor: B92, BBC

Ponedeljak, 19.03.2018.

09:00

Hoće li Putin vladati dok ne napuni stotu?
Tanjug-AP

Putin je čak postavio i rekord, jer je na izborima održanim u nedelju osvojio 76,65 odsto glasova, što je više nego što je dobio ijedan kandidat pre njega, pa i on sam. Ovo će mu biti četvrti mandat.

Primera radi, 2000. za njega je glasalo 52,9%, 2004. je taj broj bio blizu ovog sada - 71,31%, a 2012. 63,60%. Medvedev je na izborima za predsednika 2008. dobio 52,5%, a Jeljcin 1993. 53,8% i 1991. 57,3%.

Nakon ovih izbora Putin, koji je na vlasti u poslednjih 18 godina, biće predsednik do 2024. kada će napuniti 72 godine.
Foto: Tanjug/AP
Na pitanje novinara u njegovom izbornom štabu, da li možda razmišlja o narednom mandatu 2030. godine, Putin je odgovorio da je smešno pitati ga tako nešto i novinarima uputio kontrapitanje: "Zar mislite da ću biti predsednik dok ne napunim 100 godina?"

BBC predsedničke izbore u Rusiji ocenjuje kao bitku osam kandidata od kojih je unapred poznat pobednik. Dakle, Putinova pobeda bila je bitka koju nije mogao ni da izgubi.

Samo dva sata od zatvaranja poslednjih biračkih mesta, na krajnjem zapadu Rusije, neprikosnoveni lider Rusa popeo se na binu, naravno unapred pripremljenu, i proglasio pobedu.

“Sa širokim osmehom zahvalio se zemljacima što su glasali za njega i obećao da će raditi da na budućnosti i građenju srećnijew Rusije. Za to vreme, masa je klicala – Rusija, Rusija”, navodi BBC.

Jedina nepoznanica, ističe dalje BBC, bila je izlaznost. Zato je Kremlj uključio sva sredstva kako bi Rusi izašli i glasali. Bilborda je bilo svuda, a na glasačkim mestima je bila organizovana zabava za decu, penzionere.

Ispred jednog biračkog mesta u Moskvi je bio čak i “koncert” jer je ulični izvođač svirao rok i to onaj “omraženog” zapada, a pored njega se prodavala hrana na kioscima.

Interesantno je, podvukao je u nekolko analiza BBC, da su izbori organizovani na dan kada se obeležava ruska aneksija Krima. A Putin se pojavio u nedelju uveče na koncertu u Moskvi, organizovanom upravo povodom godišnjice pripajanja Krima, ali i Putinove pobede, i zahvalio građanima na podršci koju su mu pružili.

"Obraćam se vama koji ste se okupili ovde, ali i svim pristalicama širom zemlje. Hvala vam za rezultat", rekao je Putin. On je naglasio da u toj podrši vidi poverenje građana i nadu za daji razvoj zemlje i pozvao je Ruse da održe jedinstvo.

Inače, ovo su bili prvi ruski predsednicki izbori na kojima su učestvovali građani Krima.

"Razvojni put"

Foto: Tanjug/AP
Trijumfalnom pobedom Putin će ukupno vreme, koje je proveo na čelu države, produžiti na skoro četvrt veka, do 2024. godine, kada će imati 71 godinu.

Putin je rođen u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, 1952. godine. Diplomirao je pravo na univerzitetu u Lenjingradu 1975. godine, a potom je regrutovan u KGB. Od 1985. do 1990. godine radio je u Istočnoj Nemačkoj.

Nakon ujedinjenja Nemačke, Putin je vraćen u SSSR, u Lenjingrad, gde je u julu 1990. godine dobio posao na Lenjingradskom univerzitetu na katedri za inostrane poslove.

Godine 1991. postao je šef Međunarodnog odbora u Kancelariji gradonačelnika Sankt Peterburga.

U avgustu 1996. godine preselio se u Moskvu i postao član administracije predsednika Borisa Jeljcina.

Bio je šef Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije od juna 1998. do avgusta 1999. godine, a radio je i kao sekretar u službi bezbednosti od maja do avgusta 1999. godine.

U politiku ga je uveo prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin. Na mesto premijera postavio ga je u avgustu 1999. godine.

Tada niko nije očekivao da će široj javnosti malo poznati Putin na tom mestu ostati duže od njegovog prethodnika.

Ubrzo je izgradio reputaciju čuvara reda i zakona i nepopustljivog borca za ruske interese u ratu u Čečeniji, zbog čega je postao najpopularniji političar u zemlji.

Iako nije bio član nijedne stranke, podržao je stranku Jedinstvo, koja je na izborima za Državnu dumu u decembru 1999. godine osvojila najveći broj glasova.

Jeljcin je 31. decembra 1999. godine neočekivano podneo ostavku i imenovao Putina za privremenog predsednika.

Predsednički izbori održani su 26. maja 2000. godine, a Putin je pobedio u prvom krugu. Nakon što ga je 7. maja 2008. godine na mestu predsednika Rusije zamenio Dmitrij Medvedev, već narednog dana Putin je, po drugi put, postao ruski premijer.

Na čelu ruske vlade bio je do 7. maja 2012. godine, a potom je opet izabran za predsednika Ruske Federacije.

Putin je bio oženjen Ljudmilom Putin, s kojom ima dve kćerke, Mariju i Jekaterinu.

Razveli su se 2. aprila 2014. godine, nakon 30 godina braka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: