Putin ubedljiv, 76% glasova - lični rekord

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji, Vladimir Putin osvojio je 76,65% glasova, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2018.

19:07

Putin ubedljiv, 76% glasova - lični rekord
Foto: Tanjug, AP

Putin je osvojio više od 52,6 miliona glasova (na osnovu 99% obrađenih listića) i biće predsednik Rusije po četvrti put i to šest godina.

Putin se zahvalio građanima na podršci koju su mu pružili, naglasivši da u toj podršci vidi poverenje građana i nadu za daji razvoj zemlje. Pozvao je Ruse da održe jedinstvo.

Na izborima je učestvovalo ukupno osam kandidata. Drugoplasirani je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin sa 11,87%, treći je lider Liberalno-demokratjie partije Rusije Vladimir Žirinovski sa 5,97%, dok se na četvrtom mestu nalazi televizijska voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak koju je nominovala Građanska inicijativa sa 1,64%.

Inače, Grudinjin je obećao da će obrijati brkove ako dobije manje od 15 odsto glasova.

"Sputnjik" navodi da je Putin na ovim izborima ostvario lični rekord - 2000. za njega je glasalo 52,9%, 2004. je taj broj bio blizu ovog sada - 71,31%, a 2012. 63,60%. Oni ističu i da Putinov rezultat predstavlja rekord u postsovjetskoj Rusiji, tj. da je osvojio više glasova nego Medvedev 2008. (52,5%) i Jeljcin 1993. (53,8%) i 1991. (57,3%).

Nakon ovih izbora Putin, koji je na vlasti u poslednjih 18 godina, biće predsednik do 2024. kada će napuniti 72 godine.

Ovaj rezultat uopšte nije iznenađenje, Putinova ubedljiva pobeda se očekivala i glavno pitanje pre izbora bilo je koliko će građana Rusije izaći na glasanje. “Visoka izlaznost i visoka podrška je simbol legitimnosti - 'narod nas podržava'. Ali je važnije što je ona signal elitama u kojoj meri Kremlj kontroliše situaciju. Ako izlaznost ne bude velika, to znači da elite nisu ispunile zadatak i povod da mladi i ambiciozni političari prošapuću ‘Putin je izgleda ostareo’. Zato je potrebno Putinu da pokaže ko je glavni”, rekao je pre nekoliko dana ruski politički analitičar Dmitrij Oreškin.

Izlaznost je bila 67% i nešto je niža od očekivane - u medijima se pre izbora navodilo da "postoje jasni signali da mora da bude oko 70 odsto".

Imajući to u vidu, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni u izbornom danu je preko Jutjuba pozivao Ruse da bojkotuju glasanje, dok je njegov pomoćnik Ivan Žganov izjavio da su autobusi dovozili glasače na biračka mesta kako Putinova očekivana pobeda "ne bi bila ukaljana malom izlaznošću".

"Ovo bismo nazvali 'autobuskim izborima''', rekao je Žganov.

Navaljni je takođe rekao da neće glasati, kritikovao je ostale kandidate zato što nisu napadali Putina zbog neregularnosti, a tokom dana je na Tviteru objavljivao snimke i fotografije navodnih neregularnosti.

Ruski zvaničnici koji prate izbore i Centralna izborna komisija negirali su sve optužbe i naveli da je bilo nekoliko manjih neregularnosti.

Inače, Navaljni nije mogao da se kandiduje na izborima zbog krivične presude, za koju mnogi kažu da je politički motivisana, navodi AP.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su nešto ranije da je državni automatizovani izborni sistem tokom glasnja bio meta hakera, dok su mediji pisali i o jedno slučaju prosidbe na biračkom mestu.

Ruski državljani u Srbiji glasali su u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. a prema podacima ruske ambasade izašlo preko od 50% glasača, što je nešto više od 1.100 ljudi.

Kako je izgledalo glasanje Rusa u Nišu možete pogledati - OVDE.

Osim toga, izbore je obeležilo i to što Ukrajina nije dozvolila ruskim državljanima da glasaju u diplomatskim predstavništvima Rusije - ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakumov izjavio je da će ruski državljani na dan izbora biti sprečeni da uđu u ruske diplomatske misije u Kijevu, Harkovu, Odesi i Lavovu - dok je Francuska saopštila da neće priznati glasanje na Krimu.

Pravo glasa na predsedničkim izborima u Rusiji imalo je nešto više od 111 miliona ljudi.

Mandat ruskog predsednika traje šest godina, a Vladimir Putin je u Rusiji na vlasti još od 1999. - aktuelni je predsednik od 2012. godine, na toj funkciji je bio i od 2000. do 2008, dok je premijer bio u periodu 1999-2000, kao i od 2008. do 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: