"Vučić i Tači su dobili poziv, očekujemo punu primenu..."

EU očekuje punu primenu svih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.03.2018.

15:45

Getty Images

To je izjavila u Briselu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič uoči početka nove runde tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine, koja počinje kasnije po podne u Briselu i traje do srede.

”Kao i uvek i to već duže vreme mi očekujemo punu implementaciju toga što je bilo dogovoreno u dijalogu. To važi za pitanje dogovora o Zajednici - Asocijaciji kao i za druge dogovore recimo onaj o energetici. To je naše očekivanje. Rad u tom smislu se intenzivirao. Ovi sastanci u sledećim danima konkretan su dokaz toga da radimo na tome”, poručila je Kocijančičeva u izjavi novinarima.

Ona je najavila da će se upravo tokom nove runde tehničkog dijaloga, koji danas počinje, razgovarati upravo o implementaciji dogovora već postignutih u dijalogu.

”Konkretno to su Asocijacija - Zajednica srpskih opština, energetika, integrisano upravljanje granicama, most u Mitrovici i sloboda kretanja”, najavila je Kocijančić.

Dodala je da posle trodnevnog dijaloga na tehničkom nivou krajem nedelje u Briselu sledi još jedan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

”U petak je visoka predstavnica Federika Mogerini pozvala predsednika Vučića i predsednika Tačija na sastanak na najvišem nivou, gde će oni razgovarati o celokupnoj normalizaciji odnosa, ali i pogledati kako teče implementacija dogovora iz dijaloga”, najavila je Kocijančičeva.

Upitana da li su tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine neka vrsta pripreme za dijalog na visokom političkom nivou, portparolka Evropske komisije objašnjava da su sastanci radnih grupa fokusirani konkretno na implementaciju toga što je već bilo dogovoreno.

”Tu se rad nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika”, izjavila je Maja Kocijančič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: