"Ne priznajemo glasanje na Krimu, to nije Rusija"

Francuska je saopštila da ne priznaje održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu, četiri godine posle ruske aneksije tog poluostrva.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 18.03.2018.

16:40

Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

"Francuska ne priznaje održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu", saopštilo je u Parizu Ministarstvo inostranih poslova.

"Četiri od ilegalne aneksije Autonomne Republike Krim i Sevastopolja, Francuska ostaje čvrsto opredeljena za puno obnavljanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Promena granica silom je u suprotnosti s međunarodnim pravom, koje se odnosi i na Rusku Federaciju", ukazalo je Ministarstvo.

Rusi glasaju na predsedničkim izborima na kojima se još jednom očekuje pobeda Vladimira Putina.

Izbori se poklapaju s četvrtom godišnjicom aneksije Krima, marta 2014. godine, na osnovu međunarodno nepriznatog referenduma uglavnom ruskog stanovništva tog ukrajinskog poluostrva.

Kao odgovor na to, Ukrajina je u petak upozorila da će ruskim glasačima onemogućiti pristup ruskim konzulatima da bi glasali.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian ide 22. marta u Kijevu na razgovore s ukrajinskim vlastima, a na dnevnom redu su i Krim i Donbas.

Francuska je izrazila "zabrinutost zbog militarizacije Krimskog poluostrva i pogoršanje stanja ljudskih prava, pogotovo krimskih Tatara" posle ruske aneksije. Podsećamo, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je Ruse da bojkotuju predsedničke izbore putem Jutjuba.

Oglasio se i njegov pomoćnik Ivan Žganov, koji kaže da autobusi dovoze glasače na biračka mesta, kako očekivana pobeda aktuelnog predsednika Rusije Vladimira Putina ne bi bila "ukaljana" malom izlaznošću.

Ruski zvaničnici koji prate glasanje na današnjim predsedničkim izborima u toj zemlji objavili su da proveravaju nekoliko incidenata s ubacivanjem lažnih listića u kutije na biračkim mestima, prenosi AP.

Navodi se da je jedan od incidenata zabeležen u gradu Ljubirci na obodu Moskve, tokom kojeg su, prema rečima predsednice izborne komisije za region Moskve Irine Konovalove, u glasačku kutiju ubacivani ranije zaokruženi listići, zbog čega su svi glasovi u toj kutiji proglašeni nevažećim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: