Zbog Trampa izvedena "najveća zloupotreba u istoriji"?

Kompanija za analizu podataka "Kembridž Analitika" pobrala je privatne informacije više od 50 miliona korisnika Fejsbuka.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2018.

08:37

Zbog Trampa izvedena
Getty images

Ona je te podatke iskoristila za razvijanje tehnika za podršku izbornoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine, objavili su "Njujork tajms" i londonski "Obzerver".

Državni tužilac Masačusetsa Mora Hili je saopštila da je, posle ovih navoda, njena kancelarija pokrenula istragu.

"Građani Masačusetsa zaslužuju neodložne odgovore Fejsbuka i Kembridž Analitike", objavila je ona na Tviteru uz link koji vodi na tekst "Njujork tajmsa".

Fejsbuk je u petak saopštio da je "suspendovao" Kembridž Analitiku posle otkrića da su prekršena prava o privatnosti podataka, prenosi Rojters.

Američki i britanski listovi su, pozivajući se na bivše zaposlene Kembridž Analitike, sa sedištem u Londonu, naveli da je ovo jedna od najvećih zloupotreba podataka u istoriji Fejsbuka.

Kako se navodi, Kembridž Analitika je iskoristila podatke, koje je bez dozvole preuzela početkom 2014. godine, za softverski program kojim se predviđa i utiče na izbor prilikom glasanja.

"Obzerver" piše da je više od 50 miliona profila u to vreme predstavljalo skoro četvrtinu potencijalnih glasača u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: