Rusija bira predsednika: "Cirkus", Krim, šta brine Putina

Danas se održavaju redovni predsednički izbori u Rusiji. Očekuje se pobeda Putina, ponovo, a BBC navodi pet stvari koje bi trebalo da znate.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

11:05

Rusija bira predsednika:
Foto: Tanjug/AP

Prema svim dosadašnjim anketama, očekuje se da, četvrti put, pobedi Vladimir Putin. Ruski predsednik je pozvao građane Rusije da izađu u nedelju na predsedničke izbore, i tom prilikom naglasio da će glasanje oblikovati budućnost zemlje.

Što se tiče statistike ona izgleda ovako:

- U trci za predsednika učestvuje ukupno osam kandidata. Osim Putina, to su lider ultranacionalističke Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, dugogodišnji prokremljovski političar Sergej Baburin, lider liberalne partije Jabloko Grigorij Javlinski, kandidat malo poznate vanparlamentarne stranke Komunisti Rusije Maksim Surajkin i biznismen Boris Titov, novinarka Ksenija Sobčak i kandidat Komunističke partije Rusije Pavel Grudinjin

- Najozbiljniji protivnik Kremlja, aktivista i bloger Aleksej Navaljni, ne učestvuje na izborima mu je Centralna izborna komisija uskratila pravo da se kandiduje. On je svoje pristalice pozvao na bojkot.

- Prema podacima CIK, u Rusiji ima skoro 109 miliona birača, koji će moći da glasaju na 97 hiljada biračkih mesta, a u inostranstvu još 1,8 miliona birača koji će moći da glasaju na 394 biračka mesta u 144 zemlje.

Iako svi predviđaju Putinu gladak prolaz, britanski javni servis u analizi napominje da ipak ima pet stvari o kojima bi trebalo da se vodi računa.
Foto: Getty Images
Prva stvar je izlaznost. Analitičari i straživači navode da Putin, po anketama, ima podršku 70 odsto Rusa. Ali, Kremlj itekako brine moguća apatija birača, pogotovo onih u inostranstvu, koja bi mogla da baci ozbiljno svetlo na legitimnost pobede Putina.

Uz to, BBC napominje i da je veoma uticajni opozicionar Navaljni pozvao na bojkot izbora.

Takođe, neobično veliki broj kandidata, u odnosu na prethodne izbore kada ih je bilo samo tri, mogao bi da raspe glasove. Zato su glasači “bombardovani” kapmanjom “izađi i glasaj”, navodi BBC.

Druga stvar je ono što BBC ocenjuje kao “cirkus”. Mnogi analitičari već su istakli da sedam Putinovih protivnika ima samo ograničene mogućnosti, u kojima ni ne nude ozbiljan program, zbog čega su ocenjeni kao „cirkus“.

Istovremeno, Kremlj se trudi da kampanju prikaže kao živopisnu i aktivnu, kako bi se angažovali birači, a da pritom sam Putin uopšte nije učestvovao u predizbornim debatama, „držeći se podalje i na visini“.

Za to vreme, ostalih sedmoro su se svađali, vređali, gađali čašama....

Treća stvar: Setite se Krima. Putin se prikazuje, sve vreme, kao spasitelj i ujedinitelj Rusije, koji čuva naciju od „zlog“ Zapada. Aneksija Krima od Ukrajine iskorišćena je za jačanje nacionalnog identiteta Rusa, a i sam datum predsedničkih izbora vešto je pomeren na 18. mart, dan kada se obeležava četiri godine od kako je Rusija preuzela Krim.

Četvrta stvar: Ima nešto i u tome ko ne učestvuje u izborima. Najuticajniji opozicionar neće moći da unčestvuje na izborima jer mu je to zabranila CIK, što on smatra politički motivisanom odlukom. On ume, ocenjuje BBC, da dotakne mase svojim pričama o korupciji režima, što niko od Putinovih zvaničnih protivkandidata ne može.

Podseća se i da su njegovi izveštaji o korupciji i ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu, koje je na društvenim mrežama pregledalo bar milion Rusa, doveli do masovnih protesta. Ni jedna državna TV međutim ne prati aktivnosti Navaljnog, a sam Putin ga nikada nije pomenuo imenom.

Peta stvar: Tu su i veoma mladi glasači. Ove godine Kremlj je posebno naznačio da mu je najznačajnija ciljna grupa ona od 18 do 30 godina, inače dezorijentisana u ekonomski nestabilnom društvu.

Takođe, Kremlj je primetio da je mnogo mladih na protestima Navaljnog. Zato je Putin ovoga puta bio na čak nekoliko predizbornih skupova posebno organizovanih za mlade birače, na kojima ih je uveravao u „ lepšu budućnost“.

Takođe, na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja angažovanja mladih, a u kojoj učestvuju poznate ličnosti u Rusiji. Ne zna se ko tačno stoji iza te kampanje, ali se naravno pretpostavlja da je reč o Kremlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: