Tužilaštvo tražilo duge kazne za novinare Džumhurijeta

Tursko tužilaštvo zatražilo je kazne od sedam i po do 15 godina zatvora za 13 novinara lista Džumhurijet kojima se sudi zbog "terorističkih aktivnosti".

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

17:12

Tužilaštvo tražilo duge kazne za novinare Džumhurijeta
Foto: GettyImages

Tužilac je tražio zatvorske kazne zbog "pomaganja terorističkoj organizaciji pri čemu nisu bili njeni članovi" za optužene među kojima su vlasnik Džumhurijeta Akin Atalaj, glavni urednik Murat Sabundžu, istraživački novinar Ahmet Sik, kolumnista Kadri Girsel i karikaturista Musa Kart.

Džumhurijet nije preneo kolike kazne su zatražene za još četiri saradnika lista kojima se sudi u istom procesu, preneli su i taj list i agencija Anadolija.

Proces novinarima je izazvao zabrinutost branilaca slobode štampe koji osuđuju povećani pritisak na medije u Turskoj pod vođstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, posebno posle neuspelog puča u julu 2016.

Novinari Džumhurijeta su optuženi za pomaganje tri grupe koje Ankara smatra terorističkim - Radničke partije Kurdistana, ekstremno leve organizacije DHKP-C i pokreta propovednika Fetulaha Gulena, kog vlasti smatraju inspiratorom puča.

Džumhurijet, veliki protivnik Erdogana, odbacio je sve optužbe i ocenio da vlast želi da ućutka poslednje ostatke nezavisnih medija u Turskoj.

Turska se nalaza na 155. od 180 mesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: