Lavrov: Da li ćemo proterati britanske diplomate? Naravno

Astana -- Ruski ministar spoljnih poslova izjavio da će Rusija proterati britanske diplomate kao odgovor na odluku Londona o proterivanju osoblja ruske ambasade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Istovremeno, Sergej Lavrov je britanskog ministra odbrane nazvao osobom kojoj "možda nedostaje obrazovanja".

Lavrov je odgovarao na pitanje izveštača britanske agencije sa samita o Siriji u kazahstanskoj prestonici Astani, o tome da li Rusija planira da protera britanske diplomate. "Hoćemo, naravno", rekao je Lavrov ne iznoseći detalje, preneo je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi Rusija mogla da objavi kontramere Velikoj Britaniji u njihovom sporu o trovanju bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja "svakog časa". "Možete da ih očekujete svakog časa", rekao je Peskov u telefonskom razgovoru sa novinarima, prenosi Rojters.

On je dodao da je Rusija prestala da obraća pažnju na optužbe iz Britanije vezane za trovanje u Engleskoj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost.

Prethodno je njegov zamenik izjavio je danas da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovi partneri uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi sa trovanjem Skripalja. "Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Vašingtonu", poručio je Rjabkov, preneo je Rojters, pozivajući se na RIA novosti.

Britanska agencija je sinoć prenela da su protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina grafitima, ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, ironično kritikovali Rusiju povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta, a jedan od grafita je glasio: "Večerajte u ruskoj ambasadi - na meniju pasta s polonijumom".

Među "predlozima za večeru" našle su se i "špagete sa sarinom" i "novičokolada", prenosi britanska agencija uz pojašnjenje da Britanija i Rusija razmenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa "novičok" protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju.

U odgovoru na napad na Skripalja, Britanija je odredila rok od nedelju dana da zemlju napuste 23 Rusa, za koje tvrdi da su špijuni koji rade pod diplomatskim plaštom u ambasadi u Londonu.

S druge strane, Rusija poriče da ima bilo kakvu ulogu u trovanju u slučaju Skripalj i najavila je da će se Britaniji osvetiti zbog proterivanja ruskih diplomata. Inače, 2006. godine je korišćen zeleni čaj s radioaktivnim polonijumom-210 u ubistvu bivšeg agenta ruskog KGB Aleksandra Litvinjenka, kritičara Kremlja, u Londonu, podseća britanska agencija.

Britanski istražitelji su zaključili da je verovatno Putin odobrio ubistvo Litvinjenka, dok Rusija negira da je na bilo koji način bila u to umešana.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu