Lavrov: Da li ćemo proterati britanske diplomate? Naravno

Ruski ministar spoljnih poslova izjavio da će Rusija proterati britanske diplomate kao odgovor na odluku Londona o proterivanju osoblja ruske ambasade.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2018.

10:12

Lavrov: Da li ćemo proterati britanske diplomate? Naravno
Foto: Getty Images

Istovremeno, Sergej Lavrov je britanskog ministra odbrane nazvao osobom kojoj "možda nedostaje obrazovanja".

Lavrov je odgovarao na pitanje izveštača britanske agencije sa samita o Siriji u kazahstanskoj prestonici Astani, o tome da li Rusija planira da protera britanske diplomate. "Hoćemo, naravno", rekao je Lavrov ne iznoseći detalje, preneo je Rojters. On je dodao da je Rusija prestala da obraća pažnju na optužbe iz Britanije vezane za trovanje u Engleskoj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost.

Prethodno je njegov zamenik izjavio je danas da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovi partneri uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi sa trovanjem Skripalja. "Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Vašingtonu", poručio je Rjabkov, preneo je Rojters, pozivajući se na RIA novosti.

Britanska agencija je sinoć prenela da su protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina grafitima, ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, ironično kritikovali Rusiju povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta, a jedan od grafita je glasio: "Večerajte u ruskoj ambasadi - na meniju pasta s polonijumom".

Među "predlozima za večeru" našle su se i "špagete sa sarinom" i "novičokolada", prenosi britanska agencija uz pojašnjenje da Britanija i Rusija razmenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa "novičok" protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju.

U odgovoru na napad na Skripalja, Britanija je odredila rok od nedelju dana da zemlju napuste 23 Rusa, za koje tvrdi da su špijuni koji rade pod diplomatskim plaštom u ambasadi u Londonu.

S druge strane, Rusija poriče da ima bilo kakvu ulogu u trovanju u slučaju Skripalj i najavila je da će se Britaniji osvetiti zbog proterivanja ruskih diplomata. Inače, 2006. godine je korišćen zeleni čaj s radioaktivnim polonijumom-210 u ubistvu bivšeg agenta ruskog KGB Aleksandra Litvinjenka, kritičara Kremlja, u Londonu, podseća britanska agencija.

Britanski istražitelji su zaključili da je verovatno Putin odobrio ubistvo Litvinjenka, dok Rusija negira da je na bilo koji način bila u to umešana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: