Otkud čučavac u barutnom magacinu Petrovaradinske tvrđave?

U jednom od barutnih magacina na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, članovi udruženja "3D World" prilikom akcije čišćenja, pronašli su ugrađen čučavac.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

19:35

Otkud čučavac u barutnom magacinu Petrovaradinske tvrđave?
Foto: Thinkstock

Beli čučavac na zemljanom podu, gde je nekada bilo skladišteno oružje, ne deluje baš kao najidealnije arhitektonsko rešenje za korišćenje prostora.

Leon Šurbanović, predsednik udruženja "3D World", koje je očistilo podzemlje Tvrđave, kaže za 021.rs da su ranije imali saznanja o čučavcima na ovom spomeniku kulture od velikog značaja, te da ovaj nije jedini. Dodaje da su, prema njihovim saznanjima, oni u zemlju ugrađeni početkom dvehiljaditih.

"On je tu namenski napravljen, kao što postoji još takvih toaleta u ateljeima. To je urađeno bahato, ne razmišljajući da ta kanalizacija odlazi u najveći muzej koji mi u Srbiji i u Novom Sadu imamo. Prvenstveno se radi o bahatosti ljudi, ali i neznanju ili nemaru institucija. Toalet je, naravno, napravljen da bi korisnici klubova i ateljea mogli da obavljaju nuždu, ali je problem što se devastira Tvrđava. Podzemlje se uništava već 70 godina otkako je u civilnoj upotrebi", priča Šurbanović.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada poručuju za 021.rs da, do sada, nisu imali saznanja o postojanju ovog čučavca, ali da "njemu svakako nije tu mesto".

"Niti je to dozvoljeno, s obzirom na to da je merama zaštite za kulturno dobro od velikog značaja – prostornu kulturno-istorijsku celinu Gornja i donja Petrovaradinska tvrđava s podgrađem propisano sledeće: 'korišćenje prostora kazamata unutar fortifikacionih objekata u svrhe koje zahtevaju postojanje mokrog čvora moguće je samo uz obezbeđenje priključenja na zatvoreni kanalizacioni sistem Petrovaradinske tvrđave'", navode u Zavodu za 021.rs.

Oni dodaju da se, prema njihovim saznanjima, prostor u kome je nađen čučavac, ne koristi. Ova ustanova će, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, podneti zahtev nadležnima za uklanjanje čučavca i "vraćanje objekta u prvobitno stanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: