Opozicija u NS obeležila godinu od krečenja murala

Opozicione stranke i organizacije iz Novog Sada obeležile su godinu dana od kada je u centru grada prekrečen mural umetnika Gijoma Albija Remeda iz Francuske.

Izvor: Beta

Petak, 16.03.2018.

19:02

Opozicija u NS obeležila godinu od krečenja murala
Ilustracija: Thinkstock

Krečenje ovog murala pre godinu dana osudili su umetnici iz cele Srbije, kao i građani Novog Sada, koji su organizovali proteste odmah nakon spornog događaja, a posebno su tada isticali da grad treba da "pronađe počinioce".

Današnji protest, između ostalih, organizovala je i Nova stranka, a njeni predstavnici su poručili da je nakon godinu dana jasno da "počinioci i nalogodavci nikada neće biti otkriveni".

Oni su poručili da je krečenjem murala "prekrečena istina" u Novom Sadu.

Organiztori protesta su na zid na kojem se nalazio mural zakačili transparent na kojem je pisalo "Volim Novi Sad" i "Evropska prestonica kulture" i time poručili da delima kakvo je Remedovo takva prestonica treba da se ponosi, a ne da ih uništava.

Prisutni su poručili da umetnost ne treba da zavisi od samovolje jedne stranke, te da Novi Sad ne treba da je se stidi "samo zato što se sa ideologijom koju predstavlja ne slaže vladajuća Srpska napredna stranka".

Na platou ispred zida na kojem se nalazio mural okupilo se i više desetina građana, kao i predstavnici Saveza antifašista Vojvodine, koji su optužili episkopa bačkog Irineja da na neki način stoji iza krečenja murala, jer se on nalazio pored Vladičanskog dvora u kojem on živi.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača (FUS) kada je Novi Sad dobio jedan od prvih takvih umetničkih dela, a Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole, pa i Beograd.

Oko 200 građana Novog Sada okupilo se u martu prošle godine kod zgrade na kojoj je prekrečen mural, tražeći odgovore na pitanja ko je odgovoran za taj čin.

Do danas počinioci nisu pronađeni iako su umetničke organizacije i aktivisti tada naveli da za uklanjanje tog umetničkog dela bilo potrebno bar tri dozvole Grada Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: