RTS: Stručnjaci utvrdili – Vesiću nije bio smanjivan ton

RTS je saopštio da predstavniku SNS Goranu Vesiću u emisiji “Upitnik“ emitovanoj 1. marta nije bio smanjivan ton.

Izvor: B92, RTS
Podeli

Kako se navodi, tri stručnjaka sa Katedre za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, vanredni profesori dr Zoran Maksimović i Nikola Kokotović i docent Dino Dolničar posle analize dve emisije "Upitnik", od 27. februara i 1. marta su zaključili da su one "u potpunosti u skladu sa tehničkim standardima evropske unije emitera EBU R128" .

RTS je zatražio mišljenje stručnjaka pošto su u javnosti iznete tvrdnje da je po nalogu rukovodstva RTS namerno snižen ton Goranu Vesiću, predstavniku Srpske napredne stranke, u emisiji "Upitnik" emitovanoj 1. marta.

“Ovaj nalaz se podudara sa analizom koju je uradio stručni tim RTS. RTS je tražio i analizu REM, ali je nije dobio. Problem u ovoj vrsti debatnih emisija nastaje kada više učesnika u diskusiji govori istovremeno. Tada je tehnički nemoguće da jačina zvuka svakog sagovornika bude jednaka. Uvek se najbolje čuju govornik kome je data reč i voditelj. Kada govore voditelj ili jedan od učesnika u debati upadice ostalih se "dodaju do maksimalno mogućeg tehničkog nivoa zvuka", kako bi se razumelo ono što govori onaj kome je data reč, a ne onaj koji upada u reč. Kada učesnik koji nema reč hoće da nadjača onoga kome je data reč postiže suprotan rezultat, on je akustično glasniji samo u studiju, ali u prenosu postaje tiši nego kada govori uobičajenom jačinom glasa. Analiza RTS pokazuje da nije bilo razlike u tretmanu gostiju emisije, a taj nalaz potvrđuju i stručnjaci Katedre za zvuk koji zaključuju i da je emisija od 1. marta uobličena tehnički preciznije i usklađenije u odnosu na emisiju 'Upitnik' od 27. februara“, navodi RTS.

Podsetimo, Vesić je najavio da priprema tužbu protiv RTS, uz navode da mu je bio utišavan ton tokom gostovanja u emisiji, kada je konstantno upadao u reč bivšem predsedniku DS i tadašnjem kandidatu za gradonačelnika Beograda Draganu Đilasu.

O toj temi se oglasio i predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da nikada neće otići na RTS dok ne potpiše ugovor da niko ne sme da mu smanjuje ton.

strana 1 od 148 idi na stranu