Rusija u SB: "Sa nama niko neće razgovarati ultimatumima"

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja naveo je u SB UN da su britanske optužbe na račun moskve potpuno neprihvatljive.

Izvor: B92, Sputnjik

Sreda, 14.03.2018.

22:55

Rusija u SB:
Foto: Gettyimages/Spencer Platt

On je zatražio da Velika Britanija obezbedi dokaze da je Rusija umešana u napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solsberiju.

“Tvrdnje britanske strane u slučaju Skripalja teško je komentarisati diplomatskim jezikom, izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja i dodao da Rusija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da razgovara jezikom ultimatuma.

„Nama je u formi ultimatuma dato 24 časa da priznamo izvršenje zločina i priznamo krivicu. Mi ni sa kim ne govorimo jezikom ultimatuma i nećemo nikome dozvoliti da sa nama razgovara takvim tonom“, naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Rusija je tražila od Velike Britanije uzorke upotrebljene supstance i zajedničku istragu, ali je Britanija to odbila.

„Povećavajući histeriju, London deluje apsolutno netransparentno“, rekao je Nebenzja.

Pismo koje je premijerka Velike Britanije uputila generalnom sekretaru UN u vezi sa trovanjem bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, sadrži neodgovorne izjave i pretnje Rusiji kao suverenoj državi, što je u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN.

„Ovo pismo sadrži apsolutno neodgovorne izjave... Sadrži pretnje suverenoj državi, stalnom članu Saveta bezbednosti (UN) i u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i Članom 2.4 Povelje UN“, istakao je Nebenzja na sednici SB UN, prenosi “Sputnjik”.

Nebenzja je istakao da stručnjaci imaju razloga da veruju da i sama Velika Britanija ima hemijsku formulu supstance „novičok“.

„Najverovatniji izvor ove hemikalije su zemlje u kojima se od kraja ′90-ih godina do danas sprovode intenzivna istraživanja ovih supstanci, uključujući i Veliku Britaniju“, rekao je Nebenzja.

Britanski zvaničnici u UN optužili su Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Kako navode, Moskva je kriva za pokušaj ubistva, nazivajući slučaj nezakonitom upotrebom sile na teritoriji druge članice UN.

Skripalj i njegova ćerka nađeni su bez svesti u Solsberiju 3. marta. Britanski zvaničnici tvrde da su oboje otrovani nervnim agensom “novičok“, “sovjetskim izumom“. Oboje su i dalje u kritičnom stanju.

“U skladu sa činjenicama da je Rusija ranije proizvodila ovaj agens, britanska vlada je zaključila da je Rusija odgovorna za ovaj napad. Rusija nije prijavila postojanje fabrika za proizvodnju novičoka, a da su one postojale u Sovjetskom Savezu znamo preko svedočenja stručnjaka. Istraga je pokazala da je država Rusija odgovorna za pokušaj ubistva Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Napad je bio nezakonita upotreba sile i kršenje člana 2 povelje UN“, rekao je zamenik britanskog ambasadora pri UN Džonatan Alen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: