"Ponovo aktuelna 'tri p' - pajero, plavuša, pištolj"

Ko se bavi "elitnom prostitucijom", koliko je prostitutki na ulicama Beograda i da li prostituciju treba legalizovati bila je tema jutarnjeg programa na Prvoj.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

10:41

Ilustracija: GettyImages

Podsećamo, sedam elitnih prostitutki nedavno je uhapšeno u stanu na Novom Beogradu, gde su klijentima pružale seksualne usluge.

Od tog trenutka u medijima se često pisalo o tome koliko je prostitucija rasprostranjena u Srbiji, ko su elitne prostitutke i da li prostituciju treba legalizovati.

Tim povodom gosti jutarnjeg programa na televiziji Prva bili su politikolog Marko Knežević iz organizacije “Sloboda prava”, kriminolog Zlatko Nikolić i aktivistkinja za prava seksualnih radnika Kristina Ferari.

Prema rečima Marka Kneževića, sa promenom zakona iz 2016. godine došlo je do povećanja broja devojaka u Srbiji koje se bave prostitucijom.

“To ima veze i sa finansijskom situacijom, opštim stanjem u zemlji. Pretpostavlja se da u Beogradu ima oko 2.000 prostitutki, dok je noću oko stotinu devojaka na ‘hot spotovima’ – mestima na kojima se one okupljaju. Među njima ima profesorki, studentkinja i devojaka bez obrazovanja”, istakao je Knežević.

Kriminolog Zlatko Nikolić navodi da postoji više nivoa prostitucije, pa zato u javnosti ima i više termina koji pokrivaju određene grupe.

“U Beogradu se priča o prostitutkama ‘sa štajge’, to je najniži nivo prostitutki koje se okupljaju kod kafana, železničkih stanica, luka, uz auto-put… Inače, u poslednje vreme dosta prostitutki ima i na aerodromu. Kada govorimo o ‘hot spotovima’ policiji to odgovara jer ih na jednom mestu lakše kontroliše”, ocenjuje Nikolić.
Kako kaže, prostituciju treba dekriminalizovati jer će onda prostitutka moći da radi šta želi, "a ne da bude gurnuta u ruke makroa i ljudi koji se bave kriminalom".

“Kada je reč o elitnim prostitukama njihov broj fluktuira od mesta do mesta. U poslednje vreme je moda da svi koji nešto zarade, takozvani kontroverzni biznismeni, iznajme jahtu i 'tri P' kao tokom devedesetih – ‘pajero’, plavuša, pištolj – pa se to šeruje na društvenim mrežama. Dakle, elitno u tome je samo što oni veruju da je to elitno. A to su devojke koje su poznate zbog medija, rijalitija, štampe… Sada tu nije reč samo o prostituciji, pominju se termini ‘starleta, poslovna pratnja…’.

Aktivistkinja za prava seksualnih radnika Kristina Ferari navodi da bi prostituciju trebalo dekriminalizovati zbog poboljšanja kvaliteta života i uslova rada seksualnih radnika.

“Osnovna ljudska prava su im ugrožena, nasilje je u porastu, policija ih iskorišćava… Prostitutke nemaju zaštitu zakona u smislu od nasilnika koji se prestavlja kao klijent. To uglavnom ne bude prijavljeno policiji jer prostitutke znaju u kakvoj su poziciji i da će biti meta podsmevanja, ‘sama si kriva jer se baviš time’… Policija isto često koristi položaj seks radnika, kada prolazim pored Plavog mosta i drugih ‘hot spot’ mesta da patrola staje i razgovara sa njima”, navodi ona.

Osim toga, ona ističe da je dekriminalizacija “najbezbolniji korak”, ali da to nije kraj.

“Treba posle dosta raditi na novim zakonima koji uređuju seksualni rad kao zanat. Pritom, treba imati u vidu i to da se kopiranje i uvođenje tuđih zakona nije pokazalo kao dobro. Ne treba uvoziti tuđe zakone, već da imamo svoje i kompetentne ljude na važnim pozicijama”, zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: