Vučić: Od ZSO najverovatnije ništa, da su hteli...

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Vesom Mičelom imao dobar, otvoren, sadržajan i bitan razgovor za odnose između Srbije i SAD.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Kako kaže sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju razgovarao je o više tema, ali pre svega o Kosovu i Metohiji.

“Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udaljene po pitanju Kosova. Važno je da je Mičel, za razliku od mnogih drugih, nije želeo samo da čuje, već i da sasluša. Zahvalan sam mu na tome. Koliko mi razumemo stavove Zapada po pitanju nezavisnosti, toliko sam zamolio Mičela da sasluša naše stavove i ima dovoljno razumevanja, možda poneki stav i da razume“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Prema Vučićevim rečima, Srbija i SAD nisu saglasni oko bezbednosnih snaga na Kosovu, ali jesu oko mira i dijaloga u Briselu pod okriljem EU.

“Znamo da je Kosovo najteža prepreka, zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima. Međutim, ma koliko Srbija bila mala, i za mnoge svetske sile za nas je najbitnija, možemo da prihatimo samo kompromisno rešenje, ali ne i poniženje. Svaki kompromis je težak, ali mora da ga prihvati i druga i treća strana“, naveo je Vučić.

“Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pravosuđe, policiju, civilnu zaštitu, telekomunikacije... Albanci su imali samo jednu i to iz međunarodnog pravnog ugovora, a to je Zajednica srpskih opština, a to nisu ispunili. Hvala Mičelu što je u Prištini rekao da to nije ispunjeno. Biću otvoren, mislim da od toga neće biti ništa, da su hteli uradili bi to u prethodnih pet godina i u tome što nisu formirali ZSO su imali podršku dela međunarodne zajednice“, dodao je on.

Vučić je tokom konferencije za medije više puta istakao da je sa Mičelom imao “otvoren razgovor“ i istakao da mu je veoma zahvalan na tome.

Podsećamo, mediji su prethodnih dana pisali prvo o tome da Mičel u Beograd donosi "plan u četiri tačke o Kosovu" (što je Mičel negirao), a potom i da Mičel u donosi poruku da SAD podržavaju formiranje vojske Kosova.

Na pitanje da li su razgovarali o tome, Vučić je rekao:

“Pozivam sve da nađu jedan jedini papir, jedno jedino slovo u nekom međunarodnom aktu u kojem piše da je to dozvoljeno. Prema vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova nikakve kosovske snage ne mogu da postoje – može da postoji KFOR i niko više. Prema Rezoluciji 1244 kao opštem pravnom aktu ne predviđaju se albanske snage, već vraćanje srpskih snaga na Kosovo. Vojska Kosova je protivna svim međunarodnim aktima“.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel pozvao je tokom konferencije za medije, kako kaže, obe strane da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu