Dačić uručio Mičelu izjavu Vilsona o Kosmetu FOTO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

21:02

Dačić uručio Mičelu izjavu Vilsona o Kosmetu FOTO
Ministarstvo spoljnih poslova

U razgovoru su razmatrane teme koje se tiču regionalne stabilnosti, evropskog puta Srbije, kao i nastavka briselskog dijaloga, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

“Sagovornik je istakao da Sjedinjene Američke Države Republiku Srbiju posmatraju jednom od najznačajnijih zemalja regiona i okosnicom stabilnosti na Balkanu. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je da cenimo podršku SAD i izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti, naročito kada se obeležava 100 godina od kada je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući”, navodi se.
Ministarstvo spoljnih poslova
Kako se dodaje, pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel ukazao je da SAD kontinuirano podržavaju evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru briselskog dijaloga.

“U cilju oživljavanja tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, kao i daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je pomoćniku državnog sekretara Stejt Departmenta Vesu Mičelu izjavu američkog predsednika Vudrou Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom „Slavimo Kosovo kao Dan časti“ iz Njujork tajmsa od 19. juna 1918. godine”, zaključuje se.

Vidovdanska poruka Vudro Vilsona Srbima

Predsednik SAD Tomas Vudro Vilson je na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji - 28. jula 1918. godine, proglasio Srpski dan.

Vilson je na centralnoj svečanosti Srbima poslao poruku koja je tog dana pročitana u crkvama širom SAD i objavljena u većini dnevnih novina.

U obraćanju tadašnjeg američkog predsednika narodu SAD kaže se da se 28. jula navršava četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi, prenosi RTS.

"Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nađačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost", napisao je Vilson.

On je istakao da je "primereno da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom".

U isto vreme, naveo je tadašnji američki predsednik. ne bi smeli da se zaborave ni istorodni narodi velike slovenske rase - Poljaci, Česi i Jugosloveni, "koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom".

Vilsin je pozvao narod SAD da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima tog 28. jula 1918. u cilju iskazivanja saosećanja sa "ovim pođarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama".

Vilson je bio 28. predsednik SAD od 1913. do 1921. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: