Mračna prošlost nove šefice CIA

Dosadašnju zamenicu direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Đinu Haspel predsednik SAD Donald Tramp je predložio za novu šeficu te službe.

Izvor: Beta

Utorak, 13.03.2018.

23:03

Mračna prošlost nove šefice CIA
Foto: Tanjug/AP

AP navodi da je Haspelova upravljala tajnim zatvorom CIA na Tajlandu, u kojem su osumnjičeni za terorizam podvrgavani mučenju.

Tramp je iznenada smenio šefa američke diplomatije Reksa Tilersona, na njegovo mesto je imenovao dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea, a za njegovu naslednicu odabrao je Haspelovu.

Ako Senat SAD potvrdi izbor Haspelove, ona će biti prva žena na čelu CIA, ali je istorijski značaj te nominacije odmah zasenila njena povezanost sa zatvorom u kojem su, kako navodi Asošiejted pres, dva osumnjičena pripadnika Al Kaide mučena simulacijom davljenja.

Haspelova, koja ima veliko iskustvo u radu CIA u inostranstvu, vodila je taj zatvor u kratkom periodu 2002. godine, kada su tehnikom simulacije davljenja mučeni Abu Zubajadah i Abd al Rahim al-Naširi. To su za AP rekli jedan bivši i jedan aktuelni obaveštajni zvaničnik SAD.

Haspelova je takođe učestvovala u uništavanju video-snimaka simulacija davljenja zatvorenika. To uništavanje snimaka pokrenulo je podužu istragu Ministarstva pravde SAD koja je završena bez podizanja optužnica.

CIA je poslednji put koristila simulaciju davljenja pre više od 10 godina, navodi AP. Vlada SAD smatrala je mučenjem tu taktiku ispitivanja dok administracija bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg nije odobrila njenu upotrebu nad osumnjičenima za terorizam.

Za sada nema znakova da Trampov izbor Đine Haspel označava želju za ponovnim uvođenjem te prakse ispitivanja osumnjičenih, navodi AP.

Haspelova radi u CIA od 1985. godine i bila je na čelu više njenih ispostava u inostranstvu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su reagovale u februaru prošle godine, kada je postavljena za zamenika direktora CIA, zbog njenih aktivnosti u prošlosti.

Američki senator Džon Mekejn rekao je da "Haspelova treba da objasni prirodu svoje umešanosti u program ispitivanja CIA" pre nego što je Senat izabere za direktora Agencije, prenosi britanski Gardijan.

Predstavnik organizacije Američki savez za zaštitu građanskih sloboda (American Civil Liberties Union) Kristofer Anders pozvao je CIA da učini dostupnim dokumente o njenim aktivnostima u vezi s mučenjem zatvorenika, pre nego što Senat bude odlučivao o njenom postavljenju.

"Đina Haspel je bila centralna ličnost u jednom od najnelegalnijih i najsramnijih poglavlja moderne američke istorije", naveo je Anderson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: