London: Pronađen mrtav Rus – prijatelj Berezovskog

Ruski državljanin u egzilu Nikolaj Gluškov, bliski prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, pronađen je mrtav u svojoj kući u Londonu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

To navodi britanski "Gardijan", pozivajući se na izjave njegovih prijatelja.

Gluškov (68) je zatražio politički azil u Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za proneveru, pojašnjava londonski dnevnik.

Njegovo beživotno telo pronašli su članovi njegove porodice i prijatelji protekle noći, a uzrok smrti je za sada nepoznat.

Jedan od prijatelja Nikolaja Gluškova, novinski urednik Damijan Kudrjavcev, objavio je vest o njegovoj smrti na svojoj stranici na Fejsbuku.

Gluškov je devedesetih radio za rusku državnu avio-kompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "Logovaz" Borisa Berezovskog.

Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i proneveru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. je pušten.

Proteklih godina Gluškov je živeo u Londonu, gde je dobio politički azil.

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mejlu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja".

Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, Gluškov je osuđen na osam godina zatvora po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio.

Gluškov ima dvoje odrasle dece, sina i ćerku, i bivšu ženu, koja živi u Moskvi. Veruje se da njegova ćerka Nataša živi u Britaniji, navodi britanski list.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu