Turska: Prošao zakon, Erdoganu "slobodan" put do pobede

Turski parlament je danas usvojio izmene izbornih zakona za koje kritičari tvrde da im je cilj da pomognu predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da učvrsti vlast.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 13.03.2018.

11:44

Turska: Prošao zakon, Erdoganu
EPA-EFE/ Etienne Laurent

Izmene su usvojene posle celonoćne sednice na kojoj je dolazilo do brojnih sva]a nacionalističkih poslanika i njihovih opozicionih kolega.

Tursku sledeće godine očekuju izbori a Erdoganu je potrebno 51 odsto glasova da bi ostao na čelu države.

Izmene omogućavaju Erdoganovoj vladajućoj partiji da uđe u formalni savez s nacionalističkom partijom, što bi manjoj stranci dalo mandate u parlamentu čak i ako ne pre]e cenzus od 10 odsto. Zauzvrat, Erdogan bi osigurao podršku nacionalista.

Opozicija strahuje da će ta i druge usvojene izmene olakšati izbornu krađu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: