Nešto se dešava: "Istočni div" je ljut, okreće leđa EU

London -- Nakon kritika iz Brisela i Berlina da želi da podeli Stari kontinent, Kina razmišlja da proredi samite koje održava sa istočnoevropskim zemljama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na izjave trojice evropskih diplomata, ima indikacija da bi Kina mogla da odloži sledeći samit "16 plus 1", koji je predviđen za kraj ove godine u Sofiji, i da ubuduće takve skupove održava svake dve godine, umesto jednom godišnje.

Moguća promena rezultat je nelagodnosti Pekinga zbog kritika koje su zbog samita upućene iz Brisela, Berlina i nekih drugih prestonica, u vreme kada Evropska unija razmatra mere za striktniju kontrolu preuzimanja evropskih kompanija od kineskih rivala.

Rojters konstatuje da su širi samiti EU-Kina poslednjih godina postali napetiji, a da sa poslednja dva nisu izdata zajednička saopštenja zbog nesaglasja povodom trgovine i oko Južnog kineskog mora.

Neke diplomate takođe govore o razočaranosti Kinom i Istočnom Evropom zbog sporosti postizanja poslovnih sporazuma na samitima u postojećem formatu, koji su pokrenuti 2012. godine. Prvi je bio u Varšavi, a poslednji u novembru u Budimpešti.

"Format '16 plus 1' neće odumreti, jer ti formati nikada ne odumiru, oni imaju svoje živote, ali će to biti manje intenzivan format, koji će se, moguće, pomeriti ka bilateralnim razgovorima", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Drugi evropski diplomata smatra da je na najvišem nivou vlasti u Pekingu doneta odluka da se smanji profil samita zbog brige da se time šteti imidžu Kine i podrivaju njeni širi ciljevi u Evropi. Rojters navodi da kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Portparol bugarske vlade je za britansku agenciju izjavio da se Sofija usredsredila na svoju ulogu kao zemlje koja u prvoj polovini ove godine predsedava Evropskoj uniji, a da još nije određen datum za sledeći samit "16 plus 1".

Pored Kine, na tim skupovima učestvuje 16 država Istočne Evrope: članice EU - Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, kao i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija, podseća Rojters.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu