Posle Pahora i Erjavec o podršci Slovenije "državi Kosovo"

Zamenik premijera i šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec izjavio je u Prištini da je Kosovo postiglo veliki napredak u proteklih 10 godina državnosti.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

18:41

Posle Pahora i Erjavec o podršci Slovenije
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

On je izrazio spremnost i posvećenost svoje zemlje bilateralnoj saradnji u ekonomiji, i podršci Kosovu na putu integracija, prijema u međunarodne organizacije i "predvođenja regionalnih inicijativa".

Erjavec se sastao s predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem, s premijerom Ramušom Haradinajem i s ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.

U saopštenju Kabineta premijera piše da "Kosovo održava dobre prijateljske odnose sa slovenačkim narodom" što treba nastaviti.

"Premijer Haradinaj je izjavio da postoji dobra klima između Kosova i Slovenije u saradnji u mnogim oblastima", da je Slovenija jedan od najvećih investitora i da je Kosovo zainteresovano za nastavak ekonomskog partnerstva, a posebno radi poboljšanja bilansa uvoza i izvoza, kaže se u saopštenju.

Haradinaj je zatražio nastavak podrške Slovenije na međunarodnom planu.

"Vaša podrška pri novim priznanjima, učlanjivanju u INTERPOL, UNESCO, u procesima evro-atlantskih integracija je neprocenjiva za nas. Mi smo evro-atlantska zemlja. To je naše odredište", rekao je Haradinaj.

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, Haradinaj je kazao da osnivanje Vojske Kosova sa ustavnim mandatom, "neće izmeniti bilans bezbednosti u regionu, naprotiv, doprineće mu".

U saopštenju kabineta predsednika kosovskog parlamenta se kaže da se na sastanku razgovaralo o odličnim odnosima Kosova i Slovenije.

Veseli je istakao potrebu intenziviranja odnosa dveju skupština i nastavak podrške zvanične Ljubljane Kosovu i ubuduće, dok je Erjavec rekao da "podrška Slovenije Kosovu neće nedostajati", u ekonomskom sektoru, takođe i radi što uspešnije evro-integracije i prijema Kosova u međunarodne organizacije.

Podsetimo, o kosovskom pitanju je govorio i slovenački predsednik Borut Pahor, što je izazvalo reakciju premijerke Ane Brnabić – opširnije na ovom linku.

O tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: