Šta Amerika kaže o novom imenu Makedonije?

Trenutni uslovi za rešavanje spora o imenu Makedonije su bolji nego ikada, ali SAD neće rešiti problem umesto Makedonaca.

Izvor: B92, Meta.mk
Podeli
FOTO TANJUG/ MAKEDONSKA INFORMATIVNA AGENCIJA/ DARKO POPOV/
FOTO TANJUG/ MAKEDONSKA INFORMATIVNA AGENCIJA/ DARKO POPOV/

To je izjavio zamenik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju put Makedonije ka reformama. Za spor oko imena želim da kažem da SAD podržavaju dve zemlje na pronalaženju međusobno prihvatljivog rešenja. Trenutni uslovi su bolji nego ikad. Mislim da je Makedonija napravila značajne korake u tom pravcu i srećni smo što je ostvaren napredak", rekao je Mičel.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je naglasio da je upoznao Mičela sa najnovijim momentima pregovora o sporu oko imena, rekavši da je važno nadalje graditi poverenje između dve zemlje.

"U aprilu očekujemo da Evropska komisija da jasnu preporuku za početak pregovora, a Savet EU u junu da donese odluku o pokretanju pregovora. Još jedan cilj je da Makedonija postane 30. članica NATO", rekao je Zaev.

Na pitanje kakav će uticaj imati predlog koji je pripremio njegov grčki kolega Nikos Kocijas, Zaev je naglasio da je proces o imenu pod okriljem UN i Metjua Nimica.

"Bilo koji dokument koji će doći sa bilo koje strane i koji bi bio od pomoći za konačnu rezoluciju vredi razmotriti i dobrodošao je. Ako ne može da pomogne, važno je samo ono što dolazi od posrednika Nimeca", dodao je Zaev.

Na pitanje da li je potrebno uključiti SAD u proces rešavanja spora, Zaev je rekao da očekuje pomoć od strateških prijatelja Makedonije, ali na principijelan način.

Mičel je istakao da su SAD uključene u proces, ali da će jedino trajno rešenje biti ono koje postignu obe strane u sporu.

"SAD su uključene već neko vreme i biće uključene. Videćete da smo posvećeni ovom procesu, ali jedino prihvatljivo rešenje je ono o kome se obe strane saglase. To nije odluka koju možemo da donesemo umesto vas", naglasio je Mičel, prenosi makedonska agencija Meta.

Pročitajte još

Zaev otkrio: Četiri predloga za novo ime Makedonije

Makedonci čekaju grčki nacrt o imenu

Region

strana 1 od 115 idi na stranu