"SAD i dijalog o Kosovu – treba pitati Mičela"

Strategija EU za Zapadni Balkan je ambiciozna, ali realistična, a uslovi za kandidate za članstvo u Uniji su isti za sve.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

To je izjavio u Beogradu zamenik pri Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, Maćej Popovski.

Popovski je uoči konferenije "EU i Zapadni Balkan: Ka većoj verodostojnosti i posvećenosti obeju strana" da je potrebno da vlada i građani ozbiljno shvate Strategiju i dodao da je "članstvo pitanje vremena".

"Kriterijumi za članstvo su isti za sve kandidate, definisani su pre mnogo godina kada je EU počela da se proširuje", rekao je Popovski novinarima u hotelu Zira.

Popovski je, pored ostalog, ukazao na značaj vladavine prava i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Voleli bismo da vidimo dobar ishod... očekujemo da se odnosi (Beograda) sa Prištinom normalizuju", izjavio je zvaničnik Evropske komisije.

Upitan za komentar o uključivanju SAD u dijalog o Kosovu, Popovski je rekao da o tome treba pitati pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela koji je stigao u Beograd, i izrazio uverenje da će on "podeliti svoje ideje" o tome.

Evropska unija

strana 1 od 21 idi na stranu