"Petrohemija truje Pančevce i Beograđane, a ministar?"

Beograd -- Poslanica Nove stranke Marinika Tepić kritikovala je ministra za zaštitu životne sredine jer prilikom posete Pančevu nije otišao u Petrohemiju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ona je navela da taj najveći hemijski kompleks u Srbiji već mesecima u vazduh ispušta "preopasan trovalentni hrom".

"Ovaj skandal rukovodstvo Petrohemije još od februara prošle godine krije od Pančevaca i Beograđana, koji su najugroženiji zbog ruže vetrova i intenzivne košave. Tada je u fabrici PEVG (za proizvodnju plastike) prvi put primećeno 'gubitak' hroma iz peći za aktivaciju, nakon čega je utvrđeno da je peć porozna i da velike količine hroma izlaze direktno u atmosferu", navela je Marinika Tepić u saopštenju.

Tepićeva je dodala da je sa tom izuzetno opasnom situacijom odmah upoznat i menadžment Petrohemije, ali da oni odbijaju zamenu peći uz izgovor da je to skupo i da bi fabrika morala da obustavi rad na neko vreme.

"Iako je rukovodstvo Petrohemije odlučilo da fingira kako je sve u redu, po cenu da je zdravlje Pančevaca i Beograđana 'najjeftinije', nameće se pitanje zašto u tome saučestvuje i resorni ministar Goran Trivan?! Zar nije dovoljno što usred Petrohemije leže desetine tona opasnog otpada – kancerogenog azbesta i žive?! Zar nije dovoljno što postoji osnovana sumnja da ministar Trivan saučestvuje u zataškavanju ovih informacija – zbog nepotizma, imajući u vidu da mu je supruga Jovana članica Nadzornog odbora ove iste Petrohemije?!", navodi se u saopštenju.

Ta poslanica je zatražila od Trivana da hitno odgovori na ta pitanja i preduzme konkretne mere kako bi prestalo trovanje građana hromom.

"U suprotnom, biće jasno da se radi o organizovanom kriminalu", dodala je ona.

Društvo

strana 1 od 148 idi na stranu