"Šarčević da smeni Arsenijevića"

Skupštinski odbor za obrazovanje zatražio je od ministra prosvete Mladena Šarčevića da smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo uputio je i preporuku Tužilaštvu da se istraži krivična odgovornost Arsenijevića.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Džamić obavestio je članove Odbora o postupcima koje je Ministarstvo preduzelo u slučaju Arsenijevića.

On je naglasio da je pokrenut inspekcijski nadzor i da je utvrđeno da je sin Nebojše Arsenijevića, Aleksandar Arsenijević, upisao doktorske studije pre nego što je završio osnovne studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Džamić je rekao da je Ministarstvo uputilo dopis da se diploma poništi i da se razmotri razrešenje rektora ne želeći da se naruši autonomija univerziteta.

''Rok za poništenje diplome ističe 28.marta i ukoliko to ne bude učinjeno, ministar će naložiti formiranje komisije koja će se baviti ovim sučajem'', rekao je Džamić i dodao da ministar po zakonu ima pravo da razreši rektora.

V.d. predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Branislav Jeremić kazao je da je preporuka Saveta bila da se uspori postupak izbora rektora u Kragujevcu.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je sramota da Arsenijević vodi jedan od najvećih univerziteta u zemlji i dodala da je zadatak Odbora da ''učini sve da on ne ostane na tom mestu''.

Kako kaže, Odbor treba da ode korak dalje i da se pronađe sistemsko rešenje za taj problem.

''Treba da budemo predlagači izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju kako bi se ovaj i slični problemi sistemski rešili'', naglasila je Aleksandra Jerkov.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić rekao je da Odbor daje punu podršku Ministarstvu ne samo da Arsenijević bude smenjen nego i da krivično odgovara.

''Mafija u viskokom obrazovanju veća je od građevinske'', rekao je Atlagić i dodao da zapošljavanja po rodbinskoj vezi ima i na drugim fakultetima.

Politika

strana 1 od 280 idi na stranu