Više od 100 tona opasnog otpada pronađeno u Pančevu VIDEO

Beograd -- Na području Pančeva i Bavaništa otrkivene su tri nove lokacije sa preko stotinu tona opasnog otpada, saopšteno iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Filip Krainčanić
Tanjug, Filip Krainčanić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, je, prilikom obilaska rekao da veruje da tih lokacija ima još nekoliko u tom gradu i okolini, kao i da su istog vlasnika.

Na lokaciji u Pančevu blizu pruge otkrivena je burad, kanisteri sa izmešanim emulzijama, korišćenoo ulje, mazut, na nekim mestima je bacana piljevina da skupi masne tragove i to je sada takodje opasan otpad.

Tanjug, Filip Krainčanić
Tanjug, Filip Krainčanić

“Postoje bar još dve lokacije za koje pretpostavljamo da su krivi ljudi koji su u firmi na čijem terenu se nalazimo, a to je preduzeće "“Eko 21"”. Čini mi se da nekim čudom, vlasnik preduzeća nije u zemlji, a mi ćemo, kao ministarstvo, kao što to radimo proteklih nedelja, jako aktivno da se bavimo svim firmama koje su registrovane za bavljenje opasnim otpadom”, rekao je Trivan novinarima.

Inspekcija Ministarstva već postupa, kaže ministar i navodi da je na spisku registrovanih preduzeća koja se mogu baviti opasnim otpadom u Srbiji oko 113 preduzeća.

“Od tih 113 preduzeća, verujemo da se 10-15 bavi zaista praktično tim poslom i krećemo od tih preduzeća za koje verujemo da se bave time. Moje znanje i iskustvo govori da deo tih predužeća treba dobro da pretresemo, ovo je sada jedan od postupaka”, rekao je ministar.

Tanjug, Filip Krainčanić
Tanjug, Filip Krainčanić

Svim preduzećima koja se bave upravljanjem opasnim otpadom, kaže ministar, još jednom će biti proveni svi uslovi koji su im zadati da bi mogli da se bave tim poslom.

Želim da verujem da je sve u redu, ali ukoliko nisu ispunili uslove, dozvole će biti oduzimane. Nema dileme. Popuštanja, tolerisanja više nema. Nulta je tačka tolerisanja onih koji se bave opasnim otpadom. Smatramo da je to zločin prema sopstvenoj državi i tako ćemo se odnositi prema tome. Oni koji su nadležni za ovo, moraće da se suoče sa posledicama u skladu sa zakonom”, jasan je ministar.

Trivan osnovano sumnjam da “toga ima puno po Srbiji” i da se zbog toga i bavi tim pitanjem koje do sada nije otvarano, a ovde se radi o stvarima, kako je ocenio, koje se ponavljaju godinama i da kraj mora da nastupi tome, jer, ističe, nećemo uspeti sebe same da spasimo te pošasti koja će nam doneti onoliko bolesti i svega što niko ne želi.

“Govorim ljudski, lično, kako hoćete - ja ne mogu da se čudom načudim, niti mogu da prihvatim ovu situaciju, činjenicu da neko na ovaj način postupa sa opasnim otpadom koji toliko može biti opasan, da će nam zagaditi čitavu zemlju na ovaj način. Ponovo, ovo je zločin najgore vrste prema našim gradjanima, prema nama samima i nije moguće da se toleriše, niti mi to tolerišemo”, naglašava Trivan.

Na otkrivenoj lokaciji u Pančevu, precizira, prema prvim procenama stručnjaka beogradskog Zavoda za javno zdravlje, operiše se informacijom da je na taj “skandalozan” način, na zemlji i u ambaru, uskladišteno više od 100 tona otpada, za koje se osnovano sumnja da je opasan.

Podsetimo, opasan otpad od 1.816 tona, nađen je u krugu novosadske fabrike HINS u stečaju, a koji u sebi sadrži otpad od ulja s teškim metalima i drugim kancerogenim supstancama.

U Obrenovcu je u tri navrata takođe pronađeno više desetina tona kancerogenom otpada, počev od kraja prošle godine pa sve do januara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu