Broj žrtava od malih boginja u Srbiji postao dvocifren

Novi Pazar -- Novopazarka T. B. (42) umrla je u bolnici u Pazaru zbog komplikacija koje su, kako se pretpostavlja, prouzrokovale morbile, saznaje radio Sto plus.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Prema informacijama iz Opšte bolnice, ona je hospitalizovana 9. marta sa dijagnozom malih boginja, a jutros je došlo do komplikacija i agresivnog zapaljenja pluća, nakon čega je preminula.

Inače, ona je deseta osoba koja je preminula od malih boginja, nakon što su tri osobe preminule u utorak.

Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" je tog dana rano ujutru saopštio da je četrdesetogodišnja osoba preminula zbog posledica komplikacija izazvanih malim boginjama, da bi potom u popodnevnim časovima saopštili da su preminule još dve osobe.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano 3.290 pacijenata obolelih od malih boginja, a zbog komplikacija umrlo je devet ljudi.

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, navode iz "Batuta".

Većina obolelih osoba (95 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od početka oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije. Intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina, ističu iz "Batuta".

strana 1 od 148 idi na stranu