Porodica, DS i građani na grobu, LDP u šetnji/ FOTO

Beograd -- Porodica Zorana Đinđića i članovi DS obišli grob ubijenog premijera. LDP organizovao protestnu šetnju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

Članovi porodice Zorana Đinđića, predstavnici Demokratske stranke i građani položili su danac cveće i vence na grob ubijenog premijera u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

Cveće su položili supruga Ružica Đinđić i sin Luka, dosadašnji predsednik DS-a Dragan Šutanovac i članovi te stranke Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Nada Kolundžija i Goran Ćirić.

Poštu Đinđiću odao je i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je posle njegovog ubistva bio premijer i predsednik Demokratske stranke. Poručio je svima koji u Srbiji žele da rade nešto za opšte dobro da se prisete šta je govorio i radio Đinđić i ocenio da bi mnoge stvari bile bolje da je Đinđić živ.

Rekao je da još nije sudski dokazano ko su inspiratori ubistva ali i naveo da jedini koji su imali interes, direktan motiv i mogućnost da to organizuje je "klan Milošević". Na pitanje koga ubraja u "klan Milošević Živković je rekao: "Njegova prodica, saradnici, to su oni koji su sa njim bili u koaliciji tada, nekad su se zvali radikali danas naprednjaci. To su mafijaške strukture koje su bile oko te porodice to je bilo očigledno, oni su imali direktan motiv, direktan kontakt sa izvršiocima i sredstva da fiansiraju to prljavo delo".

Dodao je da u to nema nikave sumnje, ali i da nema dokaze koji su validni za sud.

Tanjug, Tanja Valić
Tanjug, Tanja Valić

Pre toga, članovi DS položili su vence na platou kod Trga Republike, a novinarima se obratio član DS-a Zoran Alimpić, koji je podsetio da je upravo na tom mestu Skupština grada 2004. odala poštu Đinđiću, što je, dodao je, bilo propraćeno "velikim otporom tadašnjih koalicionih partnera, ali i tadašnje opozicije".

"Zoran Đinđić je bio prvi demokratski izabran gradonačelnik Beograda i prvi demokratski premijer, ubijen je u političkom atentatu radeći kao premijer i građani Beograda i Srbije će mu uvek odavati poštovanje", rekao je Alimpić i dodao da je Đinđić postavio ideologiju DS kojom se ta stranka i dalje vodi.

Tanjug, Tanja Valić
Tanjug, Tanja Valić

Šetnjom od sedišta LDP-a do Aleje velikana na Novom groblju predstavnici te stranke su zajedno sa grupom građana odali poštu premijeru i lideru DS Đinđiću, ubijenom na današnji dan 2003. godine.

U "Šetnji za Zorana" učestvovao je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović koji je, nakon odavanja pošte u dvorištu vlade na mestu gde je ubijen Đinđić, rekao da je petnaest godina bez Đinđića kao večnost, "a opet tako malo za sve one poslove koje smo zajedno sa njim radili".

Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

"Činjenica da ga nema, a da smo svi mi ovde, ne govori samo o našoj ličnoj privrženosti, svemu onom što on simbolizuje, nego i istini koja je jedini odgovor na pitanje šta je tajna svega onog pod čime se danas podrazumeva da govorite kada mislite na Đinđića", istakao je Jovanović.

On je dodao da je današnja šetnja, šetnja za Srbiju "u kojoj ćemo se jednog dana sresti sa njim". "To je ona zemlja na koju je mislio kada je rekao videćemo se u budućnosti", naglasio je Jovanović.

Kolona se kretala trasom Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja velikana.

Đinđić je ubijen na današnji dan, 12. marta, 2003. godine.

Društvo

strana 1 od 148 idi na stranu