Igor Jurić: Naša borba traje, pet meseci nema odgovora

Predsednik fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić rekao je da su potpisi za uvođenje doživotne kazne zatvora za ubice dece i trudnica prikupljeni demokratski.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2018.

09:06

Igor Jurić: Naša borba traje, pet meseci nema odgovora

Međutim, odgovora ni posle pet meseci nema, rekao je za RTS.

Igora Jurića je tragedija, ubistvo ćerke Tijane, motivisalo da postane jedan do najvećih boraca za zaštitu dece i prevenciju teških krivičnih dela. U fokusu Fondacije koju je osnovao je i zaštita žena i starijih građana.

Prošlo je pet meseci od kada je Fondacija prikupila potpise za uvođenje doživotne kazne zatvora za ubice dece i trudnica.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Igor Jurić rekao je, odgovarajući na pitanje da li očekuje da se peticija nađe pred poslanicima, da su bli su lokalni izbori i političari su obećavali da će raditi u korist građana i kada glas treba da se da njima onda ide vrlo lako.

Kako kaže, potpisi, oko 160.000, prikupljeni su demokratskim putem, a odgovora i dalje nema.

Rekao je da se uzda u sve stvari, prvo predsednica Skupštine i ministarka pravde su žene i one treba da "poguraju" celu priču. Kaže da je razgovaro sa njima i da su mu čvrsto obećale da su uz njega i da su za to da se o tome raspravlja, ali da još nije dobio odgovor.

"Mi ćemo ove nedelje postati jedno pismo svim relevantnim političkim činiocima u Srbiji da vidimo šta će se sa tim desiti i ukoliko ne dobijemo odgovor, pripremamo se za drugu opciju, ali odustajanja nema i da će naša borba trajati bar dok ovaj predlog izmene krivičnog zakonika dođe do same Skupštine", rekao je Jurić.

Jurić je rekao da želi da sve zakonske procedure do koje kao obični građani možemo doći da ispunimo.

"Ukoliko ispunimo sve i ukoliko nas država ni tada ne posluša ne znam šta da radim jer ovo je krucijalno pitanje našeg društva. Nisam ja neko ko želi po svaku cenu da izmeni jedan zakon, ali je pitanje vrlo važno jer je smrtnost dece u našoj zemlji najveća u regionu i o tome treba da se raspravlja", istakao je Jurić.

Ogroman broj počinioca teških dela su povratnici. "Kada pogledate ko sada služi kaznu od 40 godina u našim zatvorima - to su upravo povratnici", kaže Jurić.

"Ti povratnici su oni koji zlostavljaju našu decu", istakao je Jurić.

Osvrnuo se na slučaj, kada je dete koje je imalo sedam godina, bilo seksualno zlostavljano godinama i počinilac je dobio 35 meseci zatvora.

"Apelujem na državu, parlament da povedu računa o tome. Potpise su prikupile u najvećem broju slučajeva majke i roditelji naše dece", istakao je Jurić.

Govoreći o vrbovanju dece putem interneta, Jurić je napomenuo da su obišli 300 škola i razgovarali sa desetinama hiljada dece i roditelja i svest smo podigli na viši nivo. Istakao je da ima dobru komunikaciju i sa državmnom sekretarkom Tatjanom Matić koja razume ono što vidimo na terenu i često uvažava naše primedbe.

"Ovo je važan problem. Društvene mreže nisu samo Fejsbuk i Instagram, to je što roditelji misle. Prisutan sam na 24 mreže, a sve sam čuo od dece u osnovnim školama. Naša deca su na mrežama za koje roditelji ne znaju", rekao je Jurić.

Osnovao je i regisar nestalih. Ne posvećuje se dovovljna pažnja roditeljima nestale dece ni samim žrtvama, rekao je Jurić.

"Apelovali smo i na MUP da se saradnja poboljša oko registra. Imamo desetak osoba", zaključio je Jurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: