Šok bez presedana: Kim pozvao Trampa na sastanak / VIDEO

Na svetskoj političkoj sceni vest bez presedana. Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na sastanak američkog predsednika Donalda Trampa, javlja BBC.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Tramp je na svom nalogu na Tviteru izjavio da prihvata taj poziv.

Poziv na razgovore, koji bi trebalo da se održe u maju, izazvao je pravi šok, ocenjuje BBC i dodaje da su poziv Kim Džong Una Trampu preneli članovi delegacije Južne Koreje, koji su u Vašington došli nakon dvodnevnih razgovora sa severnokorejskom delegacijom u Pjongjangu.

Podsetimo, razgovori dve delegacije, kojima je u jednom trenutku prisustvovao i sam lider Severne Koreje, trajali su dva dana i iznedrili su neke prekretnice u odnosima dve Koreje, ali i iznenadile svet odlukom Kim Džong Una da je spreman da stavi "veto" na nuklearizaciju svoje zemlje ukoliko mu se pruže dovoljno čvrste međunarodne garancije da neće biti pretnji upućenih toj zemlji.

Nakon te odluke lidera Pjongjanga, južnokorejski predsednik reagovao je odmah i poručio da je to "ogroman napredak ka miru".

Tramp je, kako je i sam objavio na svom nalogu na Tviteru, prihvatio poziv Kim Džong Una, ali mu je već u sledećem poručio da je to "sjajno", ali da sankcije koje su SAD namatenule Severnoj Koreji ipak ostaju sve dok se ne stavi na papir ono što je Kim Džong Un najavio.

Treba istaći da se do sada nijedan predsednik SAD nije sastao s nekim od lidera Severne Koreje, a odnos te dve zemlje godinama je toliko loš da nemaju ni diplomatskih predstavništava. Takođe, trebalo bi podsetiti i da su u verbalnom sukobu najviše otišli upravo Tramp i Kim Džong Un, koji su još više zategli ionako loše odnose dve zemlje, upućivanjem uvredljivih komentara oponentu.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu